Published On: Sub, lip 5th, 2021

JE LI IZETBEGOVIĆ POZVAO NA RASPAD FEDERACIJE? “Dva naroda pod jednim krovom nije smjer kojim se dalje može ići”


Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović komentirao je danas usvojenu Rezoluciju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u Mostaru.

Izetbegović je kazao kako “nije ušao u detalje” te da, samo, zna fizonomiju te rezolucije.

Ona je očekivana. Pojačava se, da tako kažem, dalje pritisak na bošnjačku stranu, prije svega na SDA stranu, kako bi se ishodila povoljna izmjena izbornog zakonodavstva, u korist onoga što predstavlja HNS. Toliko mogu kazati – istakao je Izetbegović.

Dodao je, kako prenosi Fena, kako je i ta rezolucija “na liniji” nedavno objavljenog non papera te da smatra kako je sve koordinirano.

U stvari, da se radi jedan pritisak kako bi se došlo do nečega što bi, definitivno, “zakovalo” ovu situaciju, koju imamo sada, a to je da vam, recimo, jedna desetina parlamentaraca može u ovoj zemlji zaustaviti što god hoće – kazao je Izetbegović, koji je svodeći Hrvate na “jednu desetinu”, ovim ponovo potvrdio kako SDA ne prihvaća jednakopravnost, kao temeljnu ustavnu kategoriju, već dominaciju bošnjačke većine, piše HMS.

Na izjavu predsjednika HNS-a Dragana Čovića da “bošnjačka politika želi građansku državu”, Izetbegović je istaknuo kako je “građanska država BiH” zahtjev koji je BiH dat kroz 14 prioriteta Evropske unije.

Građanska država je jedna, normalno, organizirana država. U njoj svaki konstitutivni narod ima pravo da bude predstavljen, valjano, i da zaštiti svoj vlastiti, vitalni nacionalni interes. Ovo što mi, u ovom času, živimo, jeste da vam desetina parlamentaraca na federalnoj i petina na državnoj razini, može zaustaviti što god hoće. Zaklanjajući se iza te floskule o konstitutivnim narodima. To je, jedna, diskirminacija većine od strane manjine u parlamentima – smatra Izetbegović.

Izetbegović je komentirao i najavu lidera HNS BiH Dragana Čovića da će pokrenuti procedure da se pretplata za Televiziju Herceg-Bosne uplaćuje putem računa JP Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosna.

Mislim da je i do sada sve učinjeno… Mi imamo, u Daytonu, usopostavljen javni servis i jasno je rečeno kakav je. Unutar njega nema mjesta paralelnim sustavima. Mislim, toga pristupa – dvije škole pod jednim krovom; dvije televizije pod jednim krovom; dva naroda pod jednim krovom; dvije i tri države pod jednim krovom, mislim da to nije smjer u kojem idemo – kazao je Izetbegović.

Takav pristup, napominje, ne uklapa se ni u principe koje je EU propisala BiH na putu ispunjenja uslova za članstvo./Fena/HMS/

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x