Published On: Uto, srp 26th, 2016

IZETBEGOVIĆ: Porukom Bošnjacima da „ako žele ostati u RS-u, trebaju izaći na referendum i podržati volju srpskog naroda“ Dodik nas ponižava…


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas da je spreman razgovarati sa svakim u državi tko može utjecati da stvari krenu nabolje, pa i s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućem sastanku SDA i SNSD-a, rekao je da je sve počelo od napora zajedničkih prijatelja iz BiH i međunarodne zajednice da se nađe rješenje prilagođeno koordinacionom mehanizmu, koje bi bilo prihvatljivo i državnoj razini i entitetima, RS-u, dodajući da su bila nagoviještena neka rješenja.

– Hoće li to biti riješeno kroz telefonske razgovore, kroz susret Zvizdića i Cvijanović ili eventualno kroz susret stranaka, svejedno je. Što se mene tiče, na bilo koji efikasan način jer su se stavovi počeli približavati, a onda se to pretvorilo u to da se nekome nudi da se prave promjene koalicijskih sastava, o čemu uopće nije bilo riječi. Gdje će biti sastanak u Sarajevu ili Banjoj Luci, nema veze, ali se bez potrebe prave komplikacije, u našem stilu – rekao je Izetbegović.

Upitan isključuje li mogućnost njegovog sastanka s Dodikom, Izetbegović je kazao da Dodikove izjave redovito umanjuju mogućnost takvih susreta, kao što je ona u vezi s Bošnjacima u RS-u da „ako žele ostati u RS-u, onda trebaju izaći na referendum pa podržati volju srpskog naroda“, a to je da se slavi dan koji njih diskriminira.

– Mislim da je ta stvar blizu u vezi s koordinacijskim mehanizmom koji će biti prihvatljiv za državu i entitete ili pak sastati se popiti kavu i popričati o drugim stvarima, ali Dodik kao da namjerno pravi atmosferu da do toga ne dođe – kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH.

U vezi s problemom (ne)održavanja ovogodišnjih lokalnih izbora u Mostaru, Izetbegović napominje da u pregovorima političkih strana pomak, nažalost, nije napravljen.

– Mislim da su tu tvrdi stavovi od HDZ, ali i od SDA U Mostaru. Bošnjaci su izgubili neke pozicije kroz nametanja, šest općina, od toga su bile tri predominantno bošnjačke i ne mogu da se odreknu te pozicije koja je poništena, a koja je bila zajamčena Daytonskim sporazumom, tako da nisam optimista – navodi.

Izetbegović smatra da će reformski procesi biti zakočeni do završetka lokalnih izbora mada napominje da u nekim stvarima već ima pomaka – usvajanju dokumenta ‘pregled obrane’ čime je napravljen snažan iskorak, prilagodbi SSP-u u trgovinskom dijelu.

– Nadam se da ćemo krenuti snažno naprijed od listopada – naglasio je Izetbegović./Fena/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>