Published On: Sun, Mar 19th, 2017

IZETBEGOVIĆ PORUČIO STRANAČKOM PODMLATKU: “Bošnjacima se pokušava ubiti samopouzdanje ne bi li se pocijepali. Ali to neće proći”!

U multimedijalnoj sali Općine Hadžići danas je održana 3. redovna sjednica Glavnog odbora Asocijacije mladih SDA BiH a skupu je prisustvovao i stranački lider, Bakir Izetbegović.

Izetbegović se obratio skupu a posebno je bio zanimljiv njegov osvrt na proces revizije presude za genocid protiv Srbije.

-Novi fakt je bio akumulacija onoga što odvijalo kroz sudske procese Perišiću, Šešelju, Karadžiću, Miloševiću, Stanišiću i krunski proces Mladiću. Jedan mozaik sastavljen od hiljadu kamenčića ništa ne govori dok ne izvučete tri stotine kamenčića i ne dovedete ih u vezu, u korelaciju, i dok jasno ne oslikaju ono što svako ko je u Bosni i Hercegovini bio od 1992. do 1995. zna – nije se desio genocid samo u Srebrenici. Svi to znamo, ali to valja dokazati.

Dobili smo pismo od registrara Suda, od činovnika Suda. Zar on može zaustaviti priču o genocidu na vratima Suda, prije nego dođe do sudija? Najbitniji sud na svijetu bavi se najbitnijom temom na svijetu kada je zločin u pitanju, temom zločina svih zločina. A sve vrijeme je trajao politički pritisak međunarodne zajednice na mene i ljude koji su o tome odlučivali jer oni smatraju da mi moramo biti sretni što smo preživjeli, da trebamo uzeti mrvice pravde. Šta se taj Izetbegović zatrčava na vjetrenjače kada zna da nam je šansa tri posto?

Zato se ne smijemo nikada prestati boriti  za ono što smatramo pravdom i istinom. Naše pravo nam niko drugi neće dati i, ako odustanemo, nastavit će da izjednačavaju strane, da relavitiziraju, da su svi krivi, da su svi činili zločine. Mi na to ne smijemo pristati. Imamo istinu i valja se nastaviti za nju boriti. Jevreji nikada nisu odustali da dokazuju ono što im se desilo. Ne smijemo se obeshrabriti, samo na istini i prestanku negiranja istine moraju se graditi zdravi odnosi na Balkanu – kazao je predsjednik SDA.

Izetbegović je otkrio da su ga preplavljivale emocije dok je sve dublje ulazio u proces revizije presude.

-Preplavljivale su me emocije, a čovjek se u dnevnoj borbi fokusira na to kako da krene dalje, jer odlazi nam omladina, valja je zaposliti, a morate imati kakvu-takvu saglasnost ostalih strana za šta je potreban kompromis. Kako sam ulazio u ovaj predmet obuzimale su me emocije, a političari nemaju pravo na velike emocije. Valja nam racionalno stabilizirati prilike jer stanje nije dobro ni u Bosni i Hercegovini ni u svijetu. Nije lahko održati stabilnost, pozitivne trendove, koalicije i u tom kontekstu sačuvati ponos, uspravnu kičmu, obraz i pravo na istinu i sjećanje – rekao je Izetbegović, koji je komentirao i odnose političkih snaga u Bosni i Hercegovini, na Balkanu i u svijetu, naglasivši “da se napredak na evropskom putu postiže čak i u ovakvoj krizi”.

-Meni ne trebaju politički poeni, meni treba Bosna i Hercegovina, stabilna zemlja. Radit ćemo na relaksaciji odnosa, ali bez trećeg entiteta, federalizacija, nema postizanja olovkom onoga što nisu uspjeli uraditi puškom i konclogorima -poručio je Izetbegović.

Odnos s Fahrudinom Radončiću kratko je komentirao rekavši da je to stara priča, da se Radnočić vratio u svoje stare cipele i da vlastitu podijeljenost i konfuziju pokušava prenijeti na Bošnjake.

Komentirajući odnose unutar SDA, rekao je da je ova stranka i dalje motor svakog progresa u Bosni i Hercegovini, ali da ima inercije koja se mora zamijeniti većim aktivitetom na terenu.

-Nema se prava na defetizam, na stajanje i na čekanje – naglasio je Izetbegović i podsjetio da se mora biti “svjesno svojih mana”, ali nikada ne dopustiti da se “naši uspjesi umanjuju, a neuspjesi preuveličavaju” i da se Bošnjaci odvoje od svoje stranke, da im se ubije samopouzdanje ne bi li ih se pocijepalo.