Published On: Pon, srp. 17th, 2017

Izetbegović pisao Gordani Tadić: Dodik prijeti Bošnjacima, očekujem kazneni postupak

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je pismo v.d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gordani Tadić, a povodom nedavnih izjava predsjednika RS Milorada Dodika o povratku Bošnjaka u Podrinje.

Izetbegović u pismu podsjeća da je 7. srpnja ove godine predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik u svom govoru na javnom skupu u Bratuncu u prisustvu velikog broja ljudi, među kojima su bili i dužnosnici iz Bosne i Hercegovine i Republike Srbije rekao: ”Poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih, koje su tražile i samo usmjeravale svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu vratili nakon domovinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način…”.

Navedenu izjavu Milorada Dodika zabilježio je veliki broj medija i ona je postala dostupna najširoj javnosti u Bosni i Hercegovini.

”Radi se o najopasnijoj izjavi jednog visokorangiranog užnosnika u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma do danas, koja predstavlja direktan udar na Aneks VII Daytonskog mirovnog sporazuma te na odredbe iz člana II Ustava BiH vezane za nediskriminaciju i izbjeglice i raseljene osobe. Iz navedene izjave Milorada Dodika nedvosmisleno proizlazi da on smatra da su Bošnjaci do 1992. godine bili okupatori na Drini, pa ih je valjda zbog toga trebalo protjerati iz njihovih vjekovnih domova i nad njima počiniti ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, te da njihovo Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Bosne i Hercegovine zagarantirano pravo na povratak predstavlja ”ponovnu okupaciju” tog dijela Bosne i Hercegovine, koju treba spriječiti”, navodi Izetbegović u pismu.

Izetbegović dodaje da je, “zloupotrijebivši svoj položaj predsjednika entiteta Republika Srpska, koji ga obvezuje da brine o pravima svih konstitutivnih naroda i građana, Milorad Dodik navedenom izjavom javno izazvao i raspirio nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima”.

”Drugačije nije moguće razumjeti njegovu tvrdnju da su Bošnjaci, kao konstitutivni narod, okupatori tog dijela Bosne i Hercegovine. Iz ovoga proizlaze osnovi sumnje da je Milorad Dodik, kao predsjednik entiteta Republika Srpska, počinio kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. stav 2. u vezi sa stavom 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine”, stoji u pismu.

Izetbegović dalje naglašava da navedena izjava Milorada Dodika predstavlja i ozbiljnu prijetnju kojom se u većem razmjeru ili sa širim posljedicama želi spriječiti izbjeglice ili raseljene osobe da se vrate u svoj dom ili da koriste svoju imovinu koje su bili lišeni.

”Iz toga proizlaze i osnovi sumnje da je Milorad Dodik, poduzimajući ozbiljnu prijetnju, počinio i kazneno djelo sprečavanja povratka izbjeglica i raseljenih osoba iz člana 146. stav 1. u vezi s članom 26. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. Očekujem da Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine postupi u skladu s članom 35. Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine, te da me obavijestite o Vašoj odluci”, navodi Izetbegović u pismu upućenom v.d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gordani Tadić, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer