Published On: Sri, pro 16th, 2020

Izetbegović opet priprijetio Hrvatima: Naći ćemo način da 2022. uklonimo okove

Bakir Izetbegović boravi u Mostaru gdje se, osim jučerašnjeg diplomatskog skandala, dotaknuo i izmjena Izbornog zakona.

Odgovarajući na novinarsko pitanja o tome da iz HDZ-a BiH neće pristati na bilo kakve izmjene Statuta Mostara dok se ne završe pregovori oko izmjena Izbornog zakona te mogu li se iz toga iščitati nove blokade, Izetbegović je kazao kako se nada „da neće dodati treću blokadu“.

– U ovom času imamo blokadu popune Ustavnog suda, blokadu volje građana od prije dvije godine, kada je u pitanju formiranje nove strukture vlasti na federalnoj razini, ako dodaju i ovo s Mostarom, onda smo uradili treću blokadu. Jer će nas prisiliti faktički da, kako sam to jednom prilikom kazao, slomimo te okove koje nam stavljaju i koje stavljaju većini u parlamentima. Dakle, 60 posto ruku u Parlamentarnoj skupštini BiH, u Zastupničkom domu jesu probosanske strane. Guši se volja većine u parlamentima upravo ovakvim odnosom i željom da se dodatno ojačaju pozicije domova naroda. Dakle, guši se zrak demokracije u BiH ovakvim nastupima i bit će vrijeme da tu stvari dogovorimo ili da tražimo načina 2022. da uklonimo okove – kazao je Izetbegović.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>