Published On: Čet, pro 19th, 2019

Izetbegović opet prijeti Hrvatima zbog Izbornog zakona: Sve moraju odobriti Radončić i Komšić

Po njegovim riječima, HDZ bi morao odustati od uvjetovanja, jer to, kako je kazao Izetbegović, može odvesti “stvari i odnose kuda ne treba”.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da će u preostale tri godine mandata, kada su u pitanju državni projekti, to biti „reforme koje nas čekaju kroz programe koje ćemo definirati u dogovoru s Europskom unijom i NATO“.

– Te reforme se u mnogočemu preklapaju, i znače jačanje države u svim bitnim segmentima. Vladavina zakona, jačanje pravosuđa, jeftinija i efikasnija administracija, zaštita okoliša itd., sve to otvara prostor jačanju ekonomije i porastu životnog standarda. Dobar dio europske pravne stečevine će biti usvojen po principu „uzmi ili ostavi”, bez mogućnosti izmjena i reduciranja, i vodit će ubrzano, da tako kažem prečicom do postizanja europskih standarda u svim bitnim elementima svakodnevnog života u BiH – kazao je Izetbegović u intervjuu za Klix.ba, prenosi Fena.

Upitan osjeća li se kao politički pobjednik, s obzirom na način na koji je sklopljena koalicija i usvojen Program reformi, odgovorio je da se to može promatrati i definirati na obrnut način, „osjećao bih se gubitnikom da nismo izborili kvalitetan materijal Programa reformi u dogovoru sa NATO, i da SDA, kao pobjednik prošlogodišnjih izbora, nije ostvarila koaliciju koja po vertikali zahvata od državnog do kantonalnog nivoa“.

Na pitanje kako će se postaviti prema Izbornom zakonu koji potencira lider HDZ-a Dragan Čović, te koliko je realno da se čeka dok se Vlada FBiH ne formira, Izetbegović je kazao kako cijeni da će za nekoliko mjeseci i taj problem biti riješen.

Po njegovim riječima, HDZ bi morao odustati od uvjetovanja, jer to, kako je kazao Izetbegović, može odvesti “stvari i odnose kuda ne treba”.

– Volja birača iz listopada 2018. se mora ispoštovati. U svakom slučaju, presude strasburškog Suda za ljudska prava su obvezan okvir za svako rješenje unutar Izbornog zakona. Od toga SDA neće odustati. I sve što eventualno dogovorimo sa HDZ-om morat će biti prihvatljivo za bošnjačko/bosanski dio koalicije, odnosno za SBB i DF – naveo je Izetbegović.

Upitan što građanima može obećati u na ekonomskom planu do kraja mandata, kazao je da ekonomija Europe, na koju se u najvećoj mjeri oslanja bh. ekonomija, usporava.

Po njegovim riječima, to će se negativno odraziti na izvoz domaćih firmi, a time i na ekonomiju.

– Kompenzirat ćemo to izgradnjom cestovne i energetske infrastrukture, direktnim unošenjem sredstava iz kredita kojim se ova infrastruktura gradi. Tijekom 2020. bi trebala početi i izgradnja “prstena” Sarajevo – Tuzla – Beograd – Višegrad – Sarajevo koja će unijeti nove milijarde KM u novčane tokove BH gospodarstva. Dakle, ekonomski rast bi trebao da se nastavi starim tempom uz kreiranje oko 10.000 novih radnih mjesta godišnje. Plaće, mirovine, kupovna moć generalno bi trebala rasti tri do pet procenata godišnje – smatra Izetbegović.

Govoreći o razvoju i gradnji u Kantonu Sarajevo u proteklom desetljeću, naveo je da, kao Sarajlija, arhitekt i predsjednik SDA nije zadovoljan razvojem Sarajeva koji se odvija stihijski i u skladu sa interesima i htijenjima bogatih investitora.

– Napadnuto je divljom gradnjom, struka i građani se malo pitaju. Gradi se mimo osnovnih urbanističkih uzusa, ne poštuju se propisani stupnjevi izgrađenosti, mijenja se propisana katnost, pokušava se napasti i vodozaštitna zona, pokušavaju se ugurati neboderi i glomazne zgrade na lokacije na kojim im nije mjesto. Kanim se izboriti za poziciju struke, urbanista, arhitekata, i za poziciju građana, otvoriti proces planiranja javnosti – istaknuo je Izetbegović.

Sarajevo je, dodao je on, u kritičnoj fazi razvoja – dolaze velike investicije, intenzivna gradnja, vrijeme je za master plan razvoja Grada i okoline, za prave vizije, za međunarodne arhitektonske konkurse.

– Mora se riješiti aerozagađenje, vodoopskrba, kvalitetnije prikupljanje i odlaganje otpada, gradski promet se treba osloniti na električni pogon itd. – kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare