Published On: Sri, tra 14th, 2021

IZETBEGOVIĆ NEJASAN: Ako se bori za inkluzivne, građanske vrijednosti zašto poginule borce naziva šehidima?

Nastala od nenaoružanog naroda  koji se suprostavio nadmoćnijem neprijatelju izrasla je u veličanstvenu vojnu silu koja je najprije uspjela zaustaviti nadmoćne neprijatelje, zatim se organizirati, rasti i jačati, i konačno oslobađati okupirane dijelove naše domovine, napisao je Bakir Izetbegović povodom godišnjice formiranja Armije RBiH.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, čestitao je Dan Armije Republike BiH kazavši kako se njeni pripadnici nisu borili samo za očuvanje države BiH i živote njenih građana, već i za univerzalne ljudske i civilizacijske vrijednosti.

“Sutra obilježavamo godišnjicu formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine, vojne sile koja nije bila velika po brojnosti i naoružanju kojim je raspolagala, ali je po hrabrosti, požrtvovanju i ishodu borbe koju je vodila sasvim sigurno bila jedna od najvećih vojski koje je historija upamtila”, napisao je Izetbegović na svojoj Facebook stranici.

Nastala od nenaoružanog naroda, nastavlja Izetbegović,  koji se suprostavio nadmoćnijem neprijatelju izrasla je u veličanstvenu vojnu silu koja je najprije uspjela zaustaviti nadmoćne neprijatelje, zatim se organizirati, rasti i jačati, i konačno oslobađati okupirane dijelove naše domovine.

“Na tom putu Armija se nije borila samo za očuvanje države Bosne i Hercegovine i živote njenih građana, već i za univerzalne ljudske i civilizacijske vrijednosti koje su bile dovedene u pitanje. Danas, 25 godina od okončanja rata, jasnije je više nego ikad da bez naše herojske Armije ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine”, naveo je Izetbegović.

Ova godišnjica je prilika, smatra Izetbegović, da se sa posebnim pijetetom prisjetimo šehida i poginulih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji su za obranu domovine dali svoje živote.

Njihova žrtva nas obavezuje da nastavimo ispravnim putem i da na tom putu nikada ne posustanemo.

 

Šehid (شهيد, šahīd „žrtva”), je religiozni izraz u islamu, koji doslovno znači “žrtva”. To je titula koja se daje muslimanima nakon smrti, ako umru ispunjavajući religijske zapovijedi, ili tijekom rata za religiju. Termin nema samo religijsku konotaciju, na Indijskom potkontinentu često ga upotrebljavaju Hindusi i Siki kao ekvivalent za mrtvaca. Arapski kršćani upotrebljavaju ovaj termin kako bi opisali ljude ubijene tijekom rata ili na dužnosti.
Šehidom se smatra osoba čije je mjesto u raju (dženetu) obećano, prema ajetu iz Kurana, sura ali-Imran, 169. ajet:
  • u prijevodu: Nikako ne smatraj mrtvima o­ne koji su na Alahovu putu izginuli! Ne, o­ni su živi i u obilju su kod Gospodara svoga
Poginuli borci tijekom rata u BiH se konsenzusom nazivaju šehidima ako su pripadali Bošnjačko-muslimanskom korpusu.
Često se u novije vrijeme šehidima nazivaju (samoprozvano) bombaši samoubojice, s čim se ne slaže većina islamske uleme jer je takav čin izvršavanje samoubojstva, što je po islamu veliki grijeh.