Published On: Ned, pro 5th, 2021

IZETBEGOVIĆ O UŽASU BIRANJA PREDSTAVNIKA: Zamislite stranci žele da Hrvati biraju svoje predstavnike

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović dao je intervju za MTV Igman u kojem je kazao kako su pregovori ovoga tjedna o izmjenama Izbornog zakona bili naporni, ali i kako su stranci došli kako pokušali popraviti hrvatsko-bošnjačke odnose.

Izetbegović je stava kako su diplomati iz EU pristigle s ciljem da pomognu Bosni i Hercegovin.

“Došli su da nam pomognu da se ova situacija riješi, da se ovo što rade Dodik smiri, da prestane, da pronađe se rješenje između Hrvata i Bošnjaka, da se ti odnosi poprave. Da se iznađe rješenje za implementaciju presuda Europskog suda za ljudska prava, presuda Ustavnog suda u Bosni i Hercegovini, da se naprave potrebne izmjene Ustava izbornog zakona i da Bosna i Hercegovina krene naprijed”.

Kako ističe, na razgovore su došli sa znanjima koja su im pripremili njihovi suradnici o ranijim pregovorima.

“Imali su i oni svojih tu ideja, ali smo se dogovorili da nećemo izlaziti s tim detaljima da se smanjuje šansa. Dakle, da ja sad govorim što i kako je kazao Čović, što sam ja, što su oni. Naravno, nešto od toga ću kazati, ali do u detalje neću ići. Ljudi su se zaista trudili da se nešto napravi i da se neki pomak uradi, prije svega na odnosu Hrvata i Bošnjaka onako kako oni to vide, kaže Izetbegović.

Koliko sam ja shvatio njih (strance), rekao je Izetbegović, oni koji su im davali instrukcije kada su krenuli iz State Departmenta i Europske komisije, iz daljine slika je otprilike ova: U čemu je problem? Zašto ti Bošnjaci i Hrvati nisu zajedno? Kad su mogli usred rata napraviti Washingtonski sporazum i suprotstaviti se agresiji, zašto ne mogu sada? Onda ide pojednostavljeni odgovori: Bošnjaci biraju i sebi i Hrvatima člana Predsjedništva BiH. Je li to moguće? Jeste! Je li to govore brojevi? Jeste! Idite uvjerite SDA da to ne radi, da puste Hrvatima da izaberu koga god hoće, to je sad glavni problem ostalo je sve manje bitno, fokusirajte se na to i onda je išao pritisak upravo takav.

“Naravno, u samoj Europi ima desničara koje utjecajni HDZ može da izvitopere sliku na način da Bošnjaci rade ovakvu stvar, da manipuliraju sa Srebrenicom da koriste tu priču, da pričaju kako su izginuli u ratu a sad ih ima najviše u BiH. Poslije svega i to liježe na neke uši islamofoba. Vrlo lako je takve stvari prodati Europi. Tako da mislim da jeste bila prisutna jedna dimenzija pristranog odnosa: ‘Prisilimo Bošnjake da ne pokušavaju dominirati, neka puste Hrvatima da izaberu svoga pa će se stvari smiriti’, mislim da je to bio takav pristup.”

Govoreći o pritiscima priznaje da ih je imao, ali da to nisu uspjeli nikako provesti u djelo s obzirom na njegovo iskustvo u politici.

“Krenulo je se u smjeru da se paralelno rješavaju izbor člana Predsjedništva i Dom naroda (FBIH). HDZ u Domu naroda bira kao sa švedskog stola. Sedam godina već stoje neke strategije. Vrlo bitne stvari. Zastupnički dom dođe kao pripremno tijelo, a onda manjina u parlamentu kaže ovo hoću, ovo neću. Mi to moramo riješiti. Ili će biti oboje riješeno ili neće biti ništa riješeno”.

Rekao je kako stranci pokušavaju rasporediti pritisak na sve tri strane.

“Najmanje na Čovića jer on predstavlja najmanji korpus. Dodik teške pritiske trpi pa i uvijene prijetnje. Nama ide pritisak – je li vi shvaćate da ste najodgovorniji, stabilnost, nestabilnost, kud to sve može odvesti… Stavljaju vam na dušu pritisak da ste vi onaj koji će biti kriv ako se ne postigne sporazum ili ako se ne daj bože krene u konflikte”.

guest
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Šta reče i ostade “živ” osim što je šovinista i isilovac je teška budaletina

Enzzo
Enzzo
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

Šta to govori. To govori da on uopšte nema namjeru da živi sa Hrvatima, a kamo li da oni sebi nekoga biraju. A šta to nama govori? HB samo. Naš entitet. Konfederacija od 3 entiteta.

bih
bih
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

ali nije uzp-ovac

nako usput
nako usput
Odgovori   bih
1 mjesec prije

jest duzihadista

većina
većina
Odgovori   nako usput
1 mjesec prije

nije ni to…..

DžafaPatrijot
DžafaPatrijot
1 mjesec prije

Pa dobro su vam i rekli, vi ste najodgovorniji, jeste li svjesni kuda to ide.
Čini se da niste nimalo svjesni i niste nimalo odgovorni- po vašemu ponašanju.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Bakire,pasha moj trezorski, ovo ti je prilika da u povijest odes kao pametan ili kao glupson…!Babo u tebe,donio zlatnih kasika, dovesi nam ti,barem, corbe….!

Enzzo
Enzzo
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

Davno je on u povijesti zauzeo mjesto koje mu pripada, uz svog čaču. Poziciju kritena i ihdiota kakve historija nije vidjela.

Enzzo
Enzzo
1 mjesec prije

“zamisli stranci žele da Hrvati sami biraju svoje predstavnike…”!!??? Zamisli! Kolko u ovim riječima ima bezobrazluka i idiotizma. Užaaas!

Robinzon Kruso
Robinzon Kruso
Odgovori   Enzzo
1 mjesec prije

Osioni, primitivni i divlji, europi na svaki način apsolutno nejasni i nezamislivi, bezobrazluk, zato su toliko godina i nasjedali politici kuknjave na jednoj strani a na drugoj se krilo što su i kakve stvari radili Hrvatima.

Ganga🐉
Ganga🐉
1 mjesec prije

iscjedak

BH patriota
BH patriota
1 mjesec prije

Nista onda reci strancima nije problem mi cemo njima a oni nama i svi zadovoljni, koja si ti budala boze moj, dobro ti je tvoj babo rekao da nisi za politiku, razvalit ces ovu zemlju kretenu i debilu jedan.
Naroooooood znaaaaa

iron
iron
1 mjesec prije

samo novi demokratski izborni, jedan čovjek jedn glas,sve ostalo ne postoji za nas a pogotovo uzp aparthejd izborni……

Ganga🐉
Ganga🐉
Odgovori   iron
1 mjesec prije

tko tebe i zašto pita ,sunetojedu

Mc Haso, elitni buregdžija
Mc Haso, elitni buregdžija
Odgovori   Ganga🐉
1 mjesec prije

sunetožder 😎 !!! Ova ti je dobra!

Hrvoje Vukcic
Hrvoje Vukcic
Odgovori   iron
1 mjesec prije

izbori ce biti samo u 23% fildzana iduce godine

većina
većina
Odgovori   Hrvoje Vukcic
1 mjesec prije

nemoj se iznenaditi 😉

većina
većina
Odgovori   iron
1 mjesec prije

BRAVO….!!!!!

XYZ
XYZ
1 mjesec prije

kako kirba to zamislja? da covjek koji mrzi Hrvate predstavlja Hrvate???

nikad nije pokusao da dodje i stupi u razgovor sa onima koje predstavlja

Derim
Derim
1 mjesec prije

Katolici zele da biraju sljedbenike politike koja je osudhena za uzepe na 111 godina zatvora.
Mi to ne dozvoljavamo.
Niti cemo dozvoliti.
Ljute se.

Robinzon Kruso
Robinzon Kruso
Odgovori   Derim
1 mjesec prije

Muslimani žele da nastave imperijalističku ugnjetavačku i genocidnu politiku otomana na ovim prostorima, zanoseći se da su neki čimbenik, koji će pokoriti Srbe i Hrvate.
Dosta vas je Omere.

Last edited 1 mjesec prije by Robinzon Kruso