Published On: Uto, lip 1st, 2021

Izetbegović o Prijedoru: Borit ćemo se da više nikada nacisti ne obilježavaju i ne ubijaju ljude

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović oglasio se povodom Dana bijelih traka, odnosno godišnjice početka stradanja nesrpskog stanovništva u Prijedoru i okolini, koje je bilo obilježavano navodno bijelim trakama na rukama NeSrba.

Oko ovog detalja postoji javni spor u smislu njegove autentičnosti. Jedna strana, srpska, tvrdi da se radi o propagandi koja nema činjenično utemeljenje a čiji je cilj Prijedor porediti s Trećim Reichom.

Na današnji dan, 31. maja 1992. godine započeta je kampanja istrebljenja nesrpskog stanovništva Prijedora.

Naredba srpskih vlasti da Bošnjaci, Hrvati i ostalo nesrpsko stanovništvo na svoje kuće istaknu bijela platna i da na javnim mjestima nose bijele trake oko rukava bila je uvod u masovne egzekucije, silovanja i otvaranje koncentracionih logora Keraterm, Omarska i Manjača, kroz koje je prošlo više od 10.000 Prijedorčana.

“Mnogi od njih iz tih logora nisu izašli živi. Današnji dan, koji obilježavamo kao Dan bijelih traka, posvećen je sjećanju na 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana, a među njima i 102 djece. Zbog njih, njihovih porodica, ali i budućih pokoljenja ćemo pamtiti, podsjećati, opominjati i boriti se da više nikada i nigdje nacisti i šovinisti ne obilježavaju i ne ubijaju ljude samo zato što ne pripadaju njihovom narodu ili rasi”, istakao je Izetbegović.

Na taj način je Prijedor “očišćen” od 94 posto Bošnjaka i Hrvata. Desetine tisuća osoba je odvedeno od svojih porodica u logore, mučeno, silovano i na kraju veliki broj njih je i ubijen. Preživjeli danas svojim ispovijestima oživljavaju slike iz prošlosti i podsjećaju na užasnu torturu s nadom da se više nikada neće ponoviti.