Published On: Čet, lis 16th, 2014

Izetbegović: Nove entitete BiH neće praviti, neće biti podjela

BiH neće praviti korake unazad, nikakve nove entitete i neće biti podjela u njoj, poručio je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA za Anadolu Agency. Izetbegović je istaknuo kako će SDA predvoditi čelne pozicije na državnom i federalnom nivou, ali i u većini županija te je podsjetio kako je to stranka koja je po mnogočemu prva u BiH.

“SDA je prvoosnovana stranka u BiH i na mnoge načine prva stranka. Sigurno po povijesnim zaslugama, po tome da je vodila najbitnije procese u BiH je prva stranka. Narod s vremena na vrijeme želi vidjeti alternativu. Iskušali su je posljednjih osam godina i imali smo jedan reformski zastoj i narod se vraća ka SDA“, pojasnio je Izetbegović koji uvjerljivo vodi u trci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Uspjeh SDA na općim izborima na nivou Sarajevske županije Izetbegović je ocijenio spektakularnim.

“U Sarajevu je uspjeh SDA skoro spektakularan, s obzirom na napade, na prosvjede, na plenume, paljevine, ja sam popravio rezultat za 100 posto, a SDA za 50 posto, što je sasvim sigurno za duboke analize“, kazao je Izetbegović za AA. Dodao je kako je došlo vrijeme da se na zreliji način pristupi sudbini i budućnosti BiH od strane svih bitnih političkih faktora.

“Vrijeme u kojem smo se vrtjeli u začaranom krugu, nije bačeno vrijeme. U njemu smo vidjeli što ne može i kako ne može i iz toga možemo izvući zaključke kako može i kako dalje, a jedini put je spremnost na kompromise, spremnost da se ide ka integracijama, ne ka dezintegracijama, ova zemja sigurno neće praviti korake unazad, nikakve nove entitete neće praviti, neće biti podjela u njoj, to su priče koje mogu biti namijenje za samo još poneki glas na izborima“, rekao je Izetbegović.

 

Dnevnik.ba