IZETBEGOVIĆ NEGIRA ZAVNOBIH: Tvrdi da BIH nije i srpska država

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović osuđuje izjavu predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, datu na službenoj press  -konferenciji nakon nedjeljnog susreta sa predsjednikom entiteta RS Miloradom Dodikom, u kojoj je ovaj događaj karakterizirao kao sastanak ‘najodgovornijih ljudi dvije srpske države’.
Pored navedenog, protokolarna aktivnost koja je pratila beogradski sastanak urađena je sa očiglednom namjerom da se ovaj događaj tretira kao susret dvojice državnika jednakog statusa.
Ovakav odnos predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića prema Bosni i Hercegovini je neodgovoran i neprimjeren diplomatskoj praksi. Gospodin Nikolić morao bi znati da ne postoje nikakve ‘dvije srpske države’, te se, kao odgovoran državnik, ponašati u skladu s tom činjenicom.
Bosanskohercegovački entitet RS nema nikakve elemente državnosti prema međunarodnom pravu i prema svom ustavu je multietničan. Bez obzira na njegov naziv, entitet RS pripada svim konstitutivnim narodima – Bošnjacima, Srbima, Hrvatima – i svim građanima, te je, kao takav, samo dio države Bosne i Hercegovine. Ništa više od toga.
Normalizacija odnosa i bolja suradnja s Bosnom i Hercegovinom trebali bi biti interesi Republike Srbije, ali i njena neizbježna obaveza na putu integriranja u Europsku uniju. Izjave predsjednika Nikolića, kojima dovodi u pitanje suverenitet Bosne i Hercegovine, genocid u Srebrenici ili ulogu pojedinih optuženika za ratne zločine, mogu samo nanijeti štetu zemlji na čijem je čelu, te usporiti započete procese pomirenja i normalizacije u regiji.
(Dnevnik.ba)