Published On: Sat, Jun 18th, 2016

IZETBEGOVIĆ: Ne očekujem da se održe izbori u Mostaru

Radno-konsultativni sastanak stranačkog rukovodstva s predstavnicima SDA na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini održava se danas popodne u Sarajevu, a tema je utvrđivanje pravaca i prioriteta djelovanja Stranke.

Na sastanku bi, između ostalog, trebala biti razmatrana radna verzija Izborne platforme za lokalne izbore 2016. godine.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je prije sastanka kazao novinarima da je to radna platforma za lokalne izbore koju će danas dati načelnicima i ljudima iz SDA, tako da mogu dati promjedbe koje će biti inkorporirane i usvojene na sljedećoj sjednici stranačkog Predsjedništva krajem sljedećeg tjedna.

– Bit današnjeg sastanka jeste rad Vijeća, zaključci Vijeća SDA. Vijeće je napravilo presjek onoga što je obećano prije dvije godine u Fojnici, što je od toga urađeno na raznim razinama – kazao je predsjednik SDA.

Dodao je da ono što nije urađeno, treba biti urađeno, uz dodatne aktivnosti koje su se u međuvremenu pokazale neophodnima.

Po njegovim riječima, radi se o jednom akcijskom planu koji će danas biti predstavljen, s rokovima i s nositeljima aktivnosti, od Vijeća ministara BiH, preko federalne vlade, županijskih vlada, lokalne razine „i zadužiti strukturu SDA koja može iznijeti, zajedno s koalicijskim partnerima, taj program“.

– Nadam se da ćemo 2017. godinu napraviti godinom koja će biti najbolja u postdaytonskom razdoblju, da će doći do masovnog zapošljavanja, masovne izgradnje infrastrukture, do usvajanje reformi itd. – kazao je Izetbegović.

Predsjednik Vijeća SDA Selmo Cikotić je kazao kako je platforma koja će danas biti razmatrana napravljena na način da su korištena iskustva iz dobrih lokalnih kampanja s prethodnih izbora.

Dodao je da su korištene sve preporuke odbora Vijeća Stranke, 15 odbora Vijeća Stranke je dalo svoje preporuke iz različitih oblasti.

– Imamo određena znanstvena principijelna znanja koja cijenimo da su korisna za lokalnu upravu i lokalne kampanje. Sve smo to integrirali. Danas ovdje imamo predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti s razine države, Federacije BiH, županija i načelnike općina. Svi će dobiti primjerak te radne verzije platforme i dobit će jedno razdoblje da eventualno ponude određene korekcije, naveo je Cikotić.

Upitan očekuje li da konačno budu održani izbori u Mostaru, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je odgovorio „na žalost, ne“.

– Volio bih vam danas reći „da“, ali na žalost nisam optimist – naveo je Izetbegović.

Kazao je kako misli da bi tu morala i međunarodna zajednica pomoći.

– OHR nas je, na kraju krajeva, doveo u ovu situaciju s nametanjem Statuta, sa svojim intervencijama, a onda nas je ostavio negdje na sredini, s ovom presudom Ustavnog suda koja bi jako dovela u pitanje poziciju Bošnjaka nakon svega što su prošli u Mostaru. Pa bi možda i OHR trebao razmisliti da neki potez napravi, da završi ono što je počeo prije desetak godina – smatra Izetbegović.

Upitan na koji način bi to bilo moguće učiniti, odgovorio je da „može recimo kazati da nam dadne još dvije godine i da izvršimo izbore po starom modelu, na primjer je tako nešto“./Fena/HMS/