Published On: Sri, kol 10th, 2016

Izetbegović: Nastavljam razgovore s Čovićem

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović najavio je da će biti nastavljeni razgovori sa liderom Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH), članom Predsjedništva BiH, Draganom Čovićem o trenutnoj političkoj krizi, te je izrazio spremnost da se riješe međusobne nesuglasice.
Izetbegović je u intervjuu Faktoru govoreći u vezi sa mehanizmom koordinacije u kontekstu dogovora u Istočnom Sarajevu, istaknuo da “svaki nivo vlasti mora biti uključen u rad i donošenje odluka unutar sustava koordinacije, ali isključivo u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima za materiju koja se razmatra“.
”Sve će se vjerojatno svesti na to da se formulacija koja je dogovorena na sastanku u Istočnom Sarajevu: ”predstavnici Vlade Federacije BiH i županija” zamijeni preciznijom formulacijom: ”predstavnik Vlade Federacije BiH, predstavnici svih deset vlada županija i predstavnik Vlade Brčko Distrikta”, pojasnio je Izetbegović.
Istaknuo je da će se nastaviti razgovarati, i na razini stranačkih lidera i u institucijama, ”što više u institucijama, jer lideri trebaju pomoći, a ne zamijeniti rad institucija”.
Po njegovim riječima, problem koordinacijskog mehanizma je riješen, ”preostaje da se suočimo sa prigovorima o preglasavanju, i iskrenosti unutar koalicije”.
Upitan kako komentira teze koje se lansiraju iz RS-a o navodnoj težnji za centralizaciju BiH od Bošnjaka, za što se kao argument navode i rezultati popisa, Izetbegović je odgovorio da centralizacije ne može biti ni više ni manje nego je to Daytonskim sporazumom određeno, „i to vlasti u RS-u dobro znaju”.
”Ali da bi se opravdali vlastiti zahtjevi, da bi se nastavilo sa negiranjem prava Bošnjaka, negiranjem naziva njihovog jezika i sličnim, mora se nešto, makar i neutemeljeno, imputirati i bošnjačkoj strani. Rezultati popisa su proglašeni od službene državne agencije, podržani su od Europske unije, i to se dovodi u pitanje. Moju apelaciju povodom Zakona o praznicima u RS-u je podržala Venecijanska komisija, najautoritativnije stručno tijelo Vijeća Europe, pa se i to dovodi u pitanje. U RS-u se planiraju antidaytonski i protuustavni referendumi, čime se dovodi u pitanje Daytonski mirovni sporazum, a time i mir u ovoj zemlji”, kazao je Izetbegović.
Na novinarsko pitanje o povezanost s Turskom, te koliko Turska ima utjecaje na odnose u BiH, predsjedavajući bh. Predsjedništva je odgovorio da je Turska prijatelj Bosne i Hercegovine, ne samo Bošnjaka u njoj, ”i to se vidi iz svakog postupka turske države i rukovodstva”.
”Turska podržava stabilnost BiH, naš europski i reformski smjer, obnovu gospodarstva. Njena financijska i poslovna podrška, od kreditne linije, preko kvote mesa koje uvozi iz BiH, pa do investicija koje radi TIKA, nikada nije bila jednostrana. Ne vidim što je pretjerano ili neprimjereno u tome da sa prijateljskom državom kao što je Turska jačamo odnose i suradnju od kojih svi u Bosni i Hercegovini imaju direktnu i konkretnu korist”, naveo je Izetbegović.
Istaknuo je da ”Turska samo podržava BiH, bez ikakvih kontrazahtjeva”.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>