Published On: Ned, tra 17th, 2022

Izetbegović: Naša misija je pomiriti bošnjaštvo i bosanstvo, islam i demokraciju, SDA rješava sve moguće i nemoguće probleme

Prisutnima se obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović koji je istaknuo da je SDA imala samo jednog predsjednika – Aliju Izetbegovića, a da su svi ostali samo njegovi nasljednici, priopćili su iz SDA. Ispričao je ponešto bajki o ekonomiji, a potom je, dakako, govorio o “neprijateljima BiH te sve začinio spajanjem bosanstva i bošnjaštva.

Izetbegović je rekao da je SDA, kako je izjavio, politički odgovor Bošnjaka i svih bosanskih patriota, odraz njihovih emocija i htijenja te kohezijska sila koja ih drži na okupu i čini faktorom.

“SDA je politička snaga koja nema samo emociju, već koja je dokazala da ima snagu, znanje i strpljenje da riješi svaki mogući i nemogući problem s kojim se ova zemlja i njeni patrioti susreću. I to tako traje već 32 godine”, poručio je.

Podsjetio je na, kako je naveo, značaj SDA u određenim povijesnim okolnostima – od borbe za reafirmaciju kulture, jezika, vjere i cjelokupnog identiteta Bošnjaka po osnivanju stranke 1990., preko izglasavanja nezavisnosti i organiziranja obrane 1992. do okončanja rata i procesa oporavka države.

“Imali smo srušenu zemlju, srušenu ekonomiju, šehidske obitelji, invalide. Ništa nismo imali. Nije oporavak zemlje mogao voditi svatko, a naročito oni koji se skrivaju od odgovornosti. SDA je to radila”, mišljenja je Izetbegović.

Smatra da su u protekla desetljeća u ovoj stranci provedene brojne reforme, koje su, kako je kazao, doprinijele jačanju Bosne i Hercegovine usprkos brojnim otporima.

“Sedamdeset posto PDV-a se prikupi tamo gdje je bila Armija Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), gdje je utjecaj imala SDA. Sarajevo je ekonomski jače od čitavog RS-a”, rekao je.

SNSD i HDZ, dodao je, pokušavaju ograničiti snagu probosanskih snaga na jednu trećinu vlasti. Govoreći o posljednjim pregovorima o izmjenama Ustava i izbornog zakona, izdvojio je važnost nametanja pitanja funkcionalnosti Federacije Bosne i Hercegovine i reduciranja ovlasti Doma naroda FBiH isključivo na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa za pregovaračkim stolom.

“Bosna i Hercegovina dugo stoji na jednoj nozi i mora doći do katarze, do promjena. Snage koje su protiv Bosne i Hercegovine moraju biti savladane. I zašto SDA u budućnosti? Postoje samo četiri vrste stranaka u Bosni i Hercegovini. One koje otvoreno rade protiv Bosne i Hercegovine, one koje to podmuklo rade, one koje su patriotske, ali bježe od odgovornosti. Četvrta grupa stranaka su patriotske, ali koje ne bježe od odgovornosti. Samo jedna ima snagu. Samo SDA može organizirati, uvezati, ostvariti jedinstvo, biti hladna u ovome što slijedi”, rekao je.

Bosna i Hercegovina je, poručio je Izetbegović, multietnička zemlja u kojoj nametanja samo svog svjetonazora ne može proći.

“Naša misija je pomiriti bošnjaštvo i bosanstvo, islam i demokraciju, Bosnu i Europu. Mi smo jedna snažna stranka u kojoj su dobrodošli svi i oni svi to znaju”, zaključio je.

Tribini su prisustvovali i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, ministar sigurnosti Selmo Cikotić, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, premijer FBiH Fadil Novalić i ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Edin Ramić, saopćili su iz SDA.

guest
nije obvezno
7 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mijo

Koji isilovski konvertit, bošnjaštvo i bosanstvo, južnu i sjevernu bosnu, bosansko more, bosanski pomorski institut, bosanski mostar i sl. nebuloze.

Šaćir soros

A sta to ima rvacko i srbsko u Bosni,izuzev samoproglašene dijaspore susjedne države

Citat

Konjusari ne kuze sustinu price, a to se ogleda svakodnevno u proljevima koje slusamo i gledamo u hrvatskoj politici i drustvu. Ne kuze da je sustina zapadne politike, te koju nazivamo globalizam, unistenje svakog nacionalnog identiteta naroda. Njih niti ne interesira hrvatski nacionalni interes, oni zele gradjansku Europu sa jednim bezlicnim narodom koji to nije, po mogucstvu prosaran tamnim bojama sto vec godinama svojski rade i trude se Europu pretvoriti u cokoladnu. Sta, Hrvati hoce nekakva prava, kakva prava, ko su Hrvati, narod? Ponistavaj to. Muje su samo prigodni za tu politiku, jer oni niti nemaju naciju, muje nisu narod muje definira religija, islam je sve sto njih definira. Sve sto mujo ima u svojoj tradiciji, islamsko je, on nema nista bosansko ili bosnjansko cime se zeli zakititi. Bosnjani su jeli krmetinu, bosnjani nisu jeli baklavu, bosnjani su se molili Bogu a ne alahu, krstili su se i isli u crkve, nisu udarali celom u pod. Nisu nosili dimije, fesove, nisu slusali ilahije i kaside, nisu vonjali na loj. Mujo je savrsen jer uz to sto je bezlican, bez korijena odnosno odrekao se svog korijena, on je i musliman. A globalisticki sotona voli islam, zgodno oruzje protiv mrskog krscanstva. I mujo tu svoju bljutavost i bezlicnost maksimalno koristi, dok god moze mujo ce kmecati i nutkati se kao pozeljnu igracku globalisticke hobotnice. A ovi nasi konjusari, kako ne kuze osnovne stvari, ne mogu kuziti ni ostalo. Dobar sluga je samo dobar sluga, i nikada nista vise od toga.

Izmetbegović

U Švedskoj, koja se glasno zalaže za ljudska prava, slobodu vjeroispovijesti i savjesti, na javnim mjestima u muslimanskim četvrtima se pali Kur’an pod zaštitom policije. Policija poziva muslimane da mirno gledaju paljenje svoje svete knjige. Ne razumijem kako je to moguće“, poručio je Yuksel.RAK STE RANA EUROPE NAZADNI MUSLIMANI..

Izmetbegović

Razlika između životinja i ljudi je što životinje nikada neće izabrati najglupljeg..

Mosad

Muslemanski..nakot!

Mujguri 93.

Potturicce, pripadniče izmišljenog naroda, bošnjaštvo i bosanstvo nikada u povijesti nisu bili u koliziji iz vrlo jednostavnog razloga. Nikada prije 93. godine se u isto vrijeme nisu koristila dva različita naziva za čovjeka iz Bosne. U vrijeme kada se koristio naziv Bošnjak, nije se koristio naziv Bosanac. Naime, Bosanac kao termin potječe tek od početka 20. stoljeća, kada je pod utjecajem njemačkog jezika naziv Bošnjak jezičnom evolucijom prerastao u novi naziv Bosanac.