Published On: Sri, stu 22nd, 2017

IZETBEGOVIĆ: Mladić je zločinac i kukavica, uvjeren sam da se većina Srba s njim ne poistovjećuje

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović pozdravio je danas prvostupanjsku presudu Međunarodnog suda pravde u Haagu kojom je bivši zapovjednik Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Kako je na press-konferenciji Izetbegović u Sarajevu istaknuo Mladić je odgovoran za sve zločine opisane u “katalogu” Haškog tribunala.

– U Srebrenici su likvidirano svi muškarci uz mučenje, u svrhu prikrivanja zločina premještani po masovnim grobnicama. Mladić će ostati upamćen po tome što mu je presuđeno da je počinio najstrašnije zločine – poručio je Izetbegović.

Uvjeren je da se većina bh. Srba ne poistovjećuje s ovim zločinima i da ih ne opravdava te da nisu spremni staviti tu hipoteku na svoja leđa.

– Mladić je zločinac i kukavica, jer samo takvi djecu stavljaju u zatočeništvo, kazao je Izetbegović.

Sudsko vijeće Haškog tribunala donijelo je osuđujuću presudu po optužnici koja je Mladića teretila za ratne zločine počinjene na teritoriji BiH tijekom 1992. do 1995. godine, uključujući genocid u Srebrenici, a konstatirano je da počinjeni zločini spadaju među najstrašnije zločine poznate čovječanstvu.

Od 11 točaka optužnice, Vijeće je presudilo da Ratko Mladić nije kriv za genocid u vezi s prvom točkom koja se odnosi na šest općina u BiH, ali jeste za genocid u Srebrenici (druga točka optužnice). Proglašen je krivim i osuđen po pet točaka optužnice i za zločine protiv čovječnosti, što se odnosi na: progone, istrebljenja, ubojstva, deportacije, nehumana djela prisilnog premještanja stanovništva.

Mladić je također proglašen krivim po još četiri točke optužnice – za kršenje zakona i običaja ratovanja, a u okviru toga za teroriziranje, ubojstva, protupravne napade na civile i za uzimanje talaca./Fena/HMS/

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x