Predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas je u Sarajevu, uoči početka konstituirajuće sjednice Glavnog odbora SDA, komentirao trenutnu političku situaciju u zemlji, odnosno neformiranje vlasti na svim razinama i godinu dana nakon izbora. -Znamo sve, znamo i razloge zbog kojih ne možemo pristati da se to formira na način da se odustane od NATO puta, vladavine […]

" />
Published On: Sub, lis 5th, 2019

IZETBEGOVIĆ: Mislim da će kriza biti rješena već u listopadu

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas je u Sarajevu, uoči početka konstituirajuće sjednice Glavnog odbora SDA, komentirao trenutnu političku situaciju u zemlji, odnosno neformiranje vlasti na svim razinama i godinu dana nakon izbora.

-Znamo sve, znamo i razloge zbog kojih ne možemo pristati da se to formira na način da se odustane od NATO puta, vladavine zakona, od toga da je država nadređena entitetu. Međutim, mislim da se stavovi ipak približavaju, neću govoriti detalje. Ima tu pregovora. Prijatelji iz međunarodne zajednice i iz NATO-a pomažu, tako da mislim da bi moglo biti rješenja već u listopadu. Ako ne bude pretjerane tvrdoglavosti s druge strane – rekao je Izetbegović.

On je, kako piše Faktor, rekao da se neće odustati od ranije utvrđenih zakona, principa, te se unutar toga valja tražiti rješenje.

Na pitanje da li izmjene izbornog zakona ostaju nešto na čemu se treba raditi, Izetbegović je odgovorio da treba raditi na tome, ali da to ne treba biti uvjet za formiranje vlasti.

-Mislim da će se od toga odustati, odnosno da će odustati oni koji insistiraju na tome, a to je HDZ – naveo je, dodajući da se približavaju stavovi o ANP-u.

Upitan smatra li da razgovori u Beogradu mogu pomoći u relaksaciji situacije u našoj zemlji, odnosno može li Vučić pomoći, Izetbegović je kazao da dobru ulogu može odigrati Vučić, ali i Erdogan.

-Njih dvojica zajedno mogu pomoći da se atmosfera relaksira – dodao je./HMS/