Published On: Pet, stu 16th, 2018

IZETBEGOVIĆ Lider SDA i dalje za protustavna rješenja izmjena Izbornog zakona, najavio sastanak s Čovićem i HDZ-om sljedeći tjedan

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović Izetbegović izjavio je kako je kratko razgovarao s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, kojeg će idući tjedan pozvati na sastanak s izaslanstvom HDZ BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

– Razgovarat ćemo o formiranju vlasti. Gosp. Čović i HDZ predstavlja dvije trećine Hrvata, a ja, odnosno SDA oko 35 posto Bošnjaka. On samtra kako da se vlast može praviti na državnoj razini, ali ne i na federalnoj dok se ne izmjeni Izborni zakon, kazao je Izetbegović u emisiji Kopča Tv1.

Izetbegović ne namjerava međutim prihvatiti rješenja izmjena Izbornog zakona sukladno presudi Ustavnog suda BiH.

– Treba se iz svakog kantona birati po najmanje jedan izaslanik iz svakog naroda i držati popisa iz 91., kazao je.

Usprotivio se i zahtejvu SNSD-a i HDZ BiH da se ojača suverenitet BiH tako što strani sudci ne bi više sjedili u Ustavnom sudu BiH, kao i zatvaranju OHR-a.

– To su kompetentni i objektivni ljudi koji nam pomažu i ne dolazi u obzir da odu. Rekao je i kako se Bošnjaci ne ponašaju kao Srbi, te da ne žele hegemoniju nad druga dva naroda.

Podsjetimo Bošnjaci su u dva navrata u Federaciji BiH formirali vlast bez HDZ BiH i hDZ 1990 za koje je glasovalo 90 posto Hrvata izašlih na izbore, a u tri navrata su izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

-To se dogodilo jer je gosp. Čović razljutio Bošnjake, jer nije želio da stane sa mnom oko Pelješkog mosta da nam Hrvatska da koridor do otvorenog mora i nije potpisao ugovor s Islamskom zajednicom, kazao je Izetbegović.

Znatan dio emisije Izetbegović je obrazlagao zašto SDA treba ostati u vlasti i kako ne bi bilo dobro da blok koji predvodi SDP izbaci njegovu stranku iz vlasti.

– Naših 300 tisuća birača predstavljaju patriotsku srdžiku Bošnjaka. Naša je ponuda da pravimo jednu široku koaliciju sa SDP-om i DF-om. To bi onda bio jedan čvrst temelj. Imali bi cement, armaturu i malter. Ovako pod pritiskom ta koalicija SDP-a sa pet šest manjih stranaka pod pritiskom će se brzo raspasti, kazao je Izetbegović, najavljujući za idući tjedan sastanak sa čelnicima SDP-a i DF-a./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare