Published On: Sun, Oct 18th, 2015

IZETBEGOVIĆ: Radončić je energičan i sposoban političar

Lider SDA Bakir Izetbegović najavio je da će proces prekompozicije vlasti u BiH početi prvo potpisivanjem sporazuma između SDA i Saveza za bolju budućnost /SBB/, a potom bi trebalo uslijediti uspostavljanje nove vlasti u FBiH, pa u županijama, i tek onda i na razini BiH.

Izetbegović je istakao da je na tom putu potrebno uvjeriti stranke okupljene u Savezu za promjene, ali i SBB, da trebaju raditie u zajedničkom interesu.

On je za Televiziju OBN rekao da je SBB kredibilan politički partner, a njen predsjednik Fahrudin Radončić energičan i sposoban političar, te dodao da još nije razgovarano o detaljima zajedničkog nastupa SDA i SBB.

Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, naveo je da bi, uprkos svemu, volio da s predsjednikom Republike Srpske i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom postigne pomirenje i dogovor o relaksaciji političkih odnosa u BiH, ali da to za sada nije moguće.

Izetbegović je istakao da ni on sam nije zadovoljan radom pravosudnog sustava u BiH koje mora biti efikasnije, te dodao da se stanje u pravosuđu može popraviti isključivo putem strukturalnog dijaloga i u skladu s europskim standardima.

Najavljeni dolazak Vučića narednog mjeseca u Sarajevo i potom u Srebrenicu, Izetbegović vidi kao novu šansu unapređenja odnosa BiH i Srbije.

“Želim vjerovati da gospodin Vučić istinski želi poboljšanje odnosa Srbije i BiH”, zaključio je Izetbegović./Srna/