Published On: Pon, lis 23rd, 2017

IZETBEGOVIĆ: Isus bi u Europi danas bio izopćen a njegovoj majci Mariji ne bi dali upis na Sorbonni

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas jaču i “lucidniju” izjavu od one s amanetom govoreći kako Europa ne pripada samo kršćanima budući da je kršćanstvo stiglo u Europu nekoliko stoljeća prije Islama sa istog mjesta.

On je, iako političar od Ankare sudjelovao na tribini “Bošnjaci – europski muslimani između islamofobije i ekstremizma”  te je tamo istaknuo da bi islamofobija, koja je samo dio ksenofobije kao primitivne mržnje prema drugom i drugačijem  izopćila i Isusa da danas dođe u Europu jer bi izgledao kao ljudi koji danas dolaze iz arapskih zemalja, a njegovoj majci Mariji bi bilo zabranjeno da studira na Sorbonni jer je bila pokrivena – zaključio je Izetbegović.

– Kada bi iz europske kulture i identiteta izbacili komponentu koju su unijeli muslimani ona ne bi bila kakvu je danas znamo.

Taj doprinos se ogleda u matematici, astronomiji, kemiji, biologiji, filozofiji, glazbi – jer kako bi jazz i rock gitaristi svirali bez arapskog, muslimanskog instrumenta gitare ili kako bi prali ruke bez sapuna i slično – rekao je Izetbegović.

Muslimani moraju pronaći rešenje za islamofobiju

Naglasio je da muslimani moraju naći  odgovor na islamofobiju jer je Europa i njihov kontinent, ali da, nažalost, islamski ekstremisti namjerno daju materijala za prikazivanje muslimana kao terorista jer je Islamskoj državi cilj da izazove rat između muslimana i ostatka svijeta, ali oni su apsolutna manjina u islamskom svetu i tiha većina treba  naći odgovor.

 Gitara kao glazbalo postoji još od starog vijeka, no prvi pravi pisani spomen o gitari potječe iz 14. stoljeća. U Europu su je donijeli Arapi za vrijeme njihovih osvajanja od 8. do 13. stoljeća, a u današnjem obliku vjerojatno je nastala u Španjolskoj gdje je od 16. stoljeća pandan među srednjom i nižom klasom aristokracije. Instrument u obliku broja 8 u Europi se prvi put pojavio u Španjolskoj.

Hrvatska riječ gitara, engleski oblik guitar, njemački Gitarre, francuski guitare kao i brojne druge europske izvedenice temelje se na španjolskoj riječi guitarra koja potječe od andaluzijskog arapskog pojma qitara (قيثارةر), dok podrijetlo te riječi mnogo dublje u stari vijek: latinski oblik cithara na kojoj se temelji arapska riječ proizišao je iz starogrčkog oblika kithara (κιθάρα), dok se ta riječ konačno temelji na perzijskoj riječi tar što znači „žica”.

Klasična gitara se najčešće povezuje sa Španjolskom pa se zbog toga i naziva španjolskom gitarom. U 17. stoljeću gitara se svirala diljem Europe, a današnje akustične i električne gitare proširile su se cijelim svijetom.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x