Published On: Thu, Oct 1st, 2015

IZETBEGOVIĆ I DALJE ISKAZUJE NEPOŠTIVANJE USTAVA BIH: Hrvati u BiH su pozitivno diskriminirani!

Priča o pozitivnoj diskriminaciji implicira dodjeljivanje većih prava nekome nego što taj isti, prema svojoj povijesti, ustavnoj poziciji, i sudjelovanju u stvaranju zemlje,  ima pravo na uživanje tih prava. U tom smislu Izetbegovićeva izjava je skandalozna. Ona je dokaz da jedan od tri predsjednika u zemlji ne poznaje povijest BIH, niti njen Ustav.
On, Izetbegović,  jedan od tri konstitutivna naroda u BIH stavlja u status manjine, daje mu imidž nekog kog se mora trpiti, koji je malobrojan i koji ima previše.
Još je skandaloznija kada dolazi od čovjeka koji je tako visoko pozicioniran u politici. Pored sve te priče Izetbegović u javni diskurs ubacuje brojnost Hrvata kao mjeru s kojom bi se moralo računati kada se govori o kolektivnim pravima.
Povezivati brojnost neke ustavom ravnopravne skupine s pravima nije ništa drugo nego uvod u fašizam. To je pokušao Reuf Bajrović pa je odustao . Izetbegović to zna. I opet ponavlja da su Hrvati u Federaciji tri ili četiri puta malobrojniji od Bošnjaka i imaju previše.
Iako je nominalno protiv priznavanja rezultata rata on možda nesvjesno zaziva da se rezultati rata implementiraju u Ustav FBIH.  Je li povećana brojčanost Bošnjaka u FBIH direktna posljedica etničkih progona s teritorije RS-a? Ako će se prava Bošnjaka u FBIH ustavno redigirati na način da se ta brojčanost ozakoni, znači li to da se Izetbegović zalaže da se isto tako prava Bošnjaka u RS-u , zbog njihove malobrojnosti smanje? Je li smanjena brojnost Hrvata kako u FBIH i RS-u ništa drugo nego posljedica rata? Zagovara li Izetbegović legalizaciju rezultata rata ili ne?
Kako bi reagirao Izetbegović da Dodik izjavi  kako su Bošnjaci u RS-u pozitivno diskriminirani s obzirom na brojnost? Bi li tada kazao da ta izjava vuče ka legalizaciji rezultata rata u RS-u? Činjenica da je ovo izjavio govori još nešto o Izetbegoviću. On je prihvatio mainstream učenje kako bošnjačka politika nije ništa kriva za smanjenu brojnost Hrvata u Bosni. Prema toj teoriji Hrvati su sebe sami protjerali  iz Bosne. Ali nisu iz Srpske. Tako su otjerani. Koje li logike…
A kako su to Hrvati u FBIH i BIH pozitivno diskriminirani?
Tako što u svojoj zemlji, nemaju kanal na vlastitom jeziku, tako što im osam godina drugi biraju predsjednika , tako što im je u dva navrata drugi narod birao predstavnike u izvršnoj vlasti? Tako što im strani moćnici tenkovima gaze privatne hrvatske banke? Tako što im visoki predstavnik na silu mijenja zakone aritmetike i nameće nepravedan porezni harač? Je li pozitivna diskriminacija znači kada Hrvatima nametneš Željka Komšića, Jerku Lijanovića, Zvonka Jurišića a podobnim Slavom Kukićem popuniš pet šest nadzornih odbora? Znači li da je narod hrvatski pozitivno diskriminiran kada se u ime pozitivnosti emocija, ubojstva hrvatskih povratnika ne stavljaju u medije kako bi se zadržao duh dobrosusjedskih odnosa?
Ili krenimo s trivijalnim primjerima: Je li FBIH zemlja pozitivno diskriminiranih  Portugalaca ili zemlja pozitivno diskriminiranih Hrvata? S obzirom da  FTV koja tvrdi da je i hrvatska televizija  na dan kada igra Dinamo prenosi Porto?
Izetbegović ovom izjavom pobija svoje pozitivne izjave dane par dana prije, kada je čelnicima DF-a očitao lekciju o tome kako su razarali zemlju, upravo diskriminacijom Hrvata. Tada nije govorio niti o kakvoj pozitivnoj diskriminaciji.
Hrvati u BIH su poniženi, porezno i doslovno opljačkani te ustavno izigrani. Žive u Ustavu koji nisu potpisali. U korigiranom Daytonskom sporazumu na koji ni u ludilu danas ne bi pristali. I Izetbegović to zna. Ako želi jačati FBIH i BIH treba se zapitati je li nezadovoljstvo Hrvata zemljom u kojoj žive posljedica vječnog hrvatskog kukanja ili činjenice da ih je netko ipak, zadnja dva destljeća malo šikanirao?
agencijska vijest :
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da že presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci” biti implementirana kroz izmjene izbornog zakona, no nije precizirao kad i kako, javlja Hrvatski Medijski Servis.
Izetbegović je, govoreći za Intervju 20 BHT-a, rekao kako vjeruje da će u budućnosti, za 10-15 godina, nestati razloga za, kako je kazao, etnoteritorijalnu organizaciju BiH i da će Bosna i Hercegovina biti organizirana kroz ekonomske regije.
-Upravo za takvu organizaciju BiH kroz regije bazirane na ekonomskih i konfiguracijskim kriterijima se zalaže SDA ,kazao je Izetbegović
Komentirajući izjavu predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića da je sadašnja dvoentitetska organizacija BiH neodrživa jer je Republika Srpska entitet Srba, a da Federacije ne smije postati entitet Bošnjaka te da je riješenje za opstanak BiH “progresivni federalizam”, kao srednji put između secesionizma i unitarizma, Izetbegović je kazao kako je i on protiv dominacije jednog naroda nad drugim.
– Ja smatram da su Hrvati pozitivno diskriminirani u odnosu na Bošnjake kojih je tri i pol puta više u Federaciji, kazao je Izetbegović, navodeći kako su Hrvati paritetno zastupljeni u Vijeću ministara, Predsjedništvu BiH, Oružanim snagama… Kao dokaz toj tezi Izetbegović je kazao: -Pogledajte koliko Hrvati dobivaju poljoprivrednih poticaja,koliko imaju radio i televizijskih stanica, katoličkih školskih centara. Rekao je i kako su, Bošnjaci diskriminirani tamo gdje su Hrvati većina.
No, nije spomenuo da su Bošnjaci u dva navrata majorizirali Hrvate pri izboru člana Predsjedništva BiH, predsjednika Federacije i federalne vlade, te da Vlada F BiHmože donositi odluke, a Zastupnički dom Federalnog parlamenta usvajati zakone i bez predstavnika Hrvata, koji su po Daytonskom ustavu suveren, konstitutivan i ravnopravan narod u BiH.
Izetbegović nije spominjao ni raspodijelu prihoda od neizravnih poraza gdje je Sarajevo dvostruko “pozitivno diskriminirano” u odnosu na ostale županije./HMS/