Published On: Sri, stu 19th, 2014

Izetbegović i Čović: Sporazum će biti potpisan, još samo riješiti detalje

Dužnosnici Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i predstavnici koalicije stranaka okupljenih oko Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) trebali bi danas potpisati sporazum pod nazivom programska načela stranka i koalicija za uspostavljanje i djelovanje vlasti u Bosni i Hercegovini.

Učesnici jučerašnjeg sastanka koje je Agencija FENA danas kontaktirala nisu mogli jasno potvrditi da će sporazum biti danas potpisan, ali je izražena nada da bi se to trebalo dogoditi.

Borjana Krišto iz HDZ-a BiH kazala je Agenciji FENA da će svi, imajući u vidu opredijeljenost za brzo formiranje vlasti u BiH, napraviti takav korak te je dodala da ne bi trebalo biti zastoja u potpisivanju sporazuma, iako ima različitih stavova o nekim stvarima.

Damir Bećirović, član Predsjedništva Demokratske fronte (DF) rekao je za Avaz da stranačke konzultacije oko formiranje vlasti stranaka SDA, HDZ BiH DF još traju, ali da se za sada ne zna kako će one završiti.

– I mi čekamo da vidimo šta će biti, za sada se ništa ne zna, niti je poznato kada će Sporazum biti potpisan. Još se na tome radi – rekao je kratko Bećirović.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas da komentiranje detalja u vezi sa najavljenim sporazumom, samo može umanjiti šansu da on danas bude postignut i potpisan.

“Dalje komentiranje detalja razloga zašto jedna sporna rečenica još nije dogovorena, može samo umanjiti šansu da se sporazum danas postigne i potpiše”, rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

On je dodao da će se posvetiti ovom pitanju čim završi obaveze kao član Predsjedništva BiH.

Lider HDZ BiH Dragan Čović rekao je sinoć da je ostalo da se dogovore detalji sporazuma.

Predstavnici ovih triju stranka održali su jučer višesatni sastanak na kojem su definirani prioriteti na kojima će buduća vlast raditi, a to su Ustav i Izborni zakon, euroatlantske integracije, vladavina prava, ekonomsko-socijalna reforma, infrastrukturni projekti, osiguranje ravnopravnosti naroda i građana i očuvanje nacionalnog identiteta, prava branitelja, održivi povratak, otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda i konkretne mjere, plan i rokovi realizacije.

Na jučerašnjoj pres-konferenciji je najavljeno da će ove tri stranke činiti okosnicu vlasti u Federaciji BiH, trebale bi biti dio Federalne vlade, županijskih vlada, ali i Vijeća ministara BiH, a kada su u pitanju županije bit će nužno da se obave razgovori s još nekim strankama da bi se osigurala stabilna parlamentarna većina.

Predsjednici HDZ-a BiH i DF-a Dragan Čović i Željko Komšić te zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović izrazili su nadu da će vlast biti formirana u što kraćem roku, a Komšić je istaknuo i da su svi uvjeti za uspostavu vlasti na državnj razini već ispunjeni, prenosi Fena.

izaslanstva stranaka na jučerašnjem sastanku činili su iz DF-a Željko Komšić, Damir Bećirović, Sifet Podžić, Karolina Pavlović i Emir Suljagić, iz SDA Bakir Izetbegović, Halid Genjac, Šefik Džaferović, Amir Zukić i Safet Softić te iz koalicije okupljene oko HDZ-a Borjana Krišto, Marinko Čavara, Veso Vegar, Božo Ljubić i Ivan Musa.

SDA i DF ranije su potpisale sporazum sa Savezom za promjene.

Avaz.ba