Published On: Čet, tra 13th, 2017

IZETBEGOVIĆ: Govorio nam je Kasumović da se u Vatikanu pravi program protiv Bošnjaka i da se puške moramo hvatati

U intervjuu za Dnevnik TV1 emitiranom večeras, lider SDA Bakir Izetbegović govorio je o četvorici zastupnika SDA u Parlamentu BIH, njihovom statusu u stranci, ali i špekulacijama o isključenjima iz stranke nekih od njih. Najavio je i kako će dvojica zastupnika SDA, od spomenute četvorke, na narednoj sjednici državnog Parlamenta glasovati za zakon o akcizama.

Izetbegović je u javnost po prvi put iznio manje poznate detalje o zastupniku Senadu Šepiću i gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću.

„Jako mnogo smo učinili da pređemo preko dosta toga što je Šepić radio i nastavit ćemo u odnosu na ostale. On je sam sebe isključio iz SDA. Ne možete praviti novu stranku i takve kvalifikacije davati o SDA i biti u SDA. On će krenuti, ali ne znam koliko će imati uspjeha. Znam samo da to može biti na štetu bošnjačkog korpusa“, rekao je Izetbegović.

Dodao je i da je priča o multietničkoj stranci koja će dobiti podršku u RS i gdje je bila Herceg – Bosna, neutemeljena i do sada to nikome nije pošlo za rukom.

„I iz SDA su se izdvajale stranke koje su vodili markantni lideri. Biznismen, svjetski bogataš i osnivač Bošnjačkog instituta Adil Zulfikarpašić. Zatim jedan vodeći intelektualac poput Muhameda Filipovića je pravio LBO. Poslije njega je politička zvijezda poput Harisa Silajdžića… Gdje su te stranke danas? SDA ima 320 tisuća glasova“, rekao je Izetbegović i nastavio:

„Šepić ništa u životu nije radio osim što je pričao. Nije ništa konkretno napravio da se uopće usporedi s ljudima koji su ranije pravili stranke. Najmarkantniji program koji je Šepić radio u SDA je bila akademija. Danas traga od toga nemamo. Nemamo popise ljudi, snimka, ni financijskog niti bilo kakvog izvještaja. Ništa iza njega nije ostalo. Svaki put kada je došao do mene bio je neki osobni zahtjev. Nije bilo priče – kako zaustaviti iseljavanje omladine, kako ubrzati europski ili kako graditi autoput. Nego je bilo – bi li Šepić mogao biti potpredsjednik, bi li mu se moglo dati da vodi kampanju, bi li mu se moglo dati da bude ministar civilnih poslova, ako ne on će zaustaviti imenovanje Vijeća ministara… Dok mi to nije sve dosadilo. Uvijek osobni zahtjevi čovjeka koji ništa posebno u životu nije uradio. ”

Potom je progovorio i o Fuadu Kasumoviću, gradonačelniku Zenice, koji je istupio iz SDA i pobjedio na prošlogodišnjim lokalnim izborima.

„Njemu je sve jednostavno, svaka druga riječ mu je jednostavno. On će jednostavno uzeti Srbe iz Banjaluke. On će jednostavno uzeti Hrvata. On će jednostavno napraviti jednu multietničku stranku. On će jednostavno spriječiti rat. Slušam čovjeka koji je kampanju pravio prije pet godina, a mi ga upozoravali, kada je govorio da se u Vatikanu pravi poseban program protiv Bošnjaka i da se iduće jeseni moramo puške hvatati. Upozoravali ga i Tihić i ja da ne radi takve stvari, a danas priča kako će netko zaratiti u BiH i on će jednostavno napraviti neku multietničku stranku. U ovoj državi ništa nije jednostavno. Naročito ne izvući neke ljude iz već etabliranih stranaka koji će, poput Kasumovića i Šepića, napraviti alternativu“, rekao je Izetbegović za TV1./HMS/