Published On: Uto, kol 30th, 2016

Izetbegović: Država nema cijenu, ništa nam nije svetije od mira, ali i iznad toga je sloboda

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) podržao je na sjednici pismo koje je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira (PIC).
 
–  Očekujemo da PIC na sutrašnjoj sjednici zaustavi proces destabilizacije BiH tako što će odluku Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu zakazanom za 25. septembar staviti van snage. Pozivamo vlasti u RS-u da poštuju Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH te da se ova zemlja okrene evropskom, NATO i reformskom putu – zaključeno je.
 
Kolegij SDA zahtijeva od institucija BiH da poduzmu sve ustavom i zakonom propisane aktivnosti kako bi se zaštitio pravni poredak, suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Ovo se prije svega odnosi na aktivnosti Ustavnog suda BiH te aktivnosti državnih pravosudnih institucija vezano za procesuiranje po članu 239. Krivičnog zakona BiH (nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH), saopćeno je iz SDA. Kolegij SDA smatra neprimjerenim izjave nekih zvaničnika Hrvatskog narodnog sabora o oživljavanju Herceg-Bosne.
 
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović održao je danas konferenciju za medije nakon sjednice kolegija SDA. Izetbegović je još jednom pozvao vlasti u RS da poštuju Dejtonski sporazum kako bi ova zemlja krenula naprijed.
 
– Kolegij SDA poziva da se poduzmu sve zakonom propisane aktivnosti kako bi se zaštitio ustavnopravni poredak, teritorijalni integrijet i suverenitet BiH. Ovo se prije svega odnosi na Ustavnog Suda BiH i i aktivnosti državnih pravosudnih institucija koje se odnose na nepoštivanje odluka Ustavnog Suda BiH – kazao je Izetbegović.
 
Izetbegović je naglasio da niko od SDA nije spremniji da brani ovu zemlju do kraja.
 
– Niko od nas nije spremniji da ovu zemlju brani do kraja. Država nema cijenu, ništa nam nije svetije od mira, ali i iznad toga imaju sloboda i neke druge stvari. Neka nas niko četvrt vijeka poslije ne dovodi u situaciju da se to dokazuje. Neko u ovoj zemlji traži hljeba na pogaču. Neka su povinuju Ustavu i zakonu i neka im bude dovoljno. Bojim se da ako se bude išlo preko toga da stvari mogu iskliznuti iz prstiju – zaključio je Izetbegović, prenosi N1