Published On: Fri, Aug 21st, 2015

IZETBEGOVIĆ: Doći će do raslojavanja između vehabija i selefija u BiH, odbacit će propagandu Islamske države

 
Bakir-Izetbegovic-Bakira-HasecicBošnjački član Predsjedništva BiH rekao je kako će neizbježno doći do međuetničkih konflikata ukoliko budu ostvarene namjere o jednostranim referendumima u Republici Srpskoj.
“Treba li nam zaista to nakon svega što smo prošli prije par desetljeća? Naravno da ne treba, treba nam mir i stabilnost koji donose investicije, zapošljavanje, sigurnost građana”.
Govoreći o djelovanju Islamske države i mogućim posljedicama po BiH, Izetbegović je rekao kako ne treba potcijeniti takvu opasnost.
“Islamska država se hrani osjećajem muslimana da se nad njima desetljećima vrši teror u mnogim dijelovima svijeta”, rekao je Izetbegović i dodao da ta radikalna organizacija zaista namjerava dovesti u konflikt muslimane s ostatkom svijeta.
Komentirajući djelovanje vehabija u BiH, Izetbegović je rekao kako neće biti problema sve dok oni svoju vjeru zadržavaju za sebe, dok svoj način prakticiranja i poglede ne nameću drugima i ne unose razdor u zajednicu.
“I među vehabijama i selefijama, što je precizniji naziv, će doći do raslojavanja. Ogromna većina njih će se oduprijeti ovome što radi Islamska država jer to je apsolutno suprotstavljeno duhu islama”, rekao je Izetbegović i dodao da Islamska država progoni ljude, uzima im prava i uživa u brutalnom i nemilosrdnom kažnjavanju, rekao je Izetbegović za Press.