Published On: Uto, ruj 13th, 2016

Izetbegović dao 10.000 KM autoru termina "genetski četnik"

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dao je iz proračunske rezerve 10.000 KM autoru “Rječnika bosanskog jezika” Jahiću, koji je u svom djelu iznosio uvrede na račun Srba.
Izetbegović je odluku o korištenju novca tekuće rezerve iz proračuna institucija BiH, koja bi po pravilu trebalo služiti za vanredne situacije i nepredviđene troškove, donio prošlog mjeseca.
Na Jahićevoj listi skandaloznih riječi je i “đikan” za koju je u rječniku naveo tumačenje – “seljačina, neotesani mladić, obično pravoslavac brđanin, stočar, čobanin, bosanski pravoslavac četničkog porijekla koji je genetski četnik”.
Zastupnica SNSD u Zastupničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da je skandalozno da novac iz proračuna koji pune i građani Republike Srpske odlazi za promoviranje uvreda srpskog naroda.
Ona je dodala da je loše što se članovi Predsjedništva BiH jedan drugom ne miješaju u posao kada je riječ o raspodjeli proračunske rezerve, te da su srpski predstavnici u Vijeću ministara BiH trebali pokrenuti pitanje zabrane skandaloznog rječnika.
Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da Izetbegović mora reći zašto je dao novac Jahiću, te da takvi potezi sigurno ne doprinose pomirenju u BiH.
“Nažalost, nema mehanizma da se to spriječi”, rekao je Ivanić.
Lingvisa Miloš Kovačević kaže da se postavlja pitanje je li Izetbegović podrškom autoru rječnika podržava odnos prema Srbima u BiH kao neravnopravnom narodu.
“To je logično pitanje ako se zna da rječnik čiji je autor Jahić ima negativan odnos prema srpskoj kulturi i povijesti i da na potpuno iskrivljen i sarkastičan način prikazuje pojedine pojmove koji nemaju nikakve veze sa jezikom, ali imaju sa jezikom mržnje”, rekao je Kovačević. (Glas Srpske)