Published On: Pet, tra 28th, 2017

Izetbegović: ‘Da’ za promjenu izbornog zakona, no ona mora biti cjelovita

Član Predsjedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u utorak kako je za bošnjačku stranu prihvatljiva promjena izbornog zakona kojom bi se potvrdilo pravo Hrvata da biraju svog člana državnog vrha, no da se u “paketu” mora osigurati i cjelovita provedba presude Europskog suda pravde vezano uz diskriminaciju pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu.

“Jednog člana Predsjedništva BiH trebaju izabrati Hrvati, zašto i to ne prihvatiti i kroz zakon osigurati”, kazao je Izetbegović u intervjuu za bosanskohercegovački portal Klix dodavši kako se ne smije izostaviti ni provedba presude u slučaju “Sejdić-Finci”.

“Kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH to pitanje može biti riješeno kroz implementaciju presude Suda u Strasbourgu po modelu koji je predložio Štefan Fuele. Presuda Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića može biti implementirana isključivo na način da se poštuje Ustav Federacije BiH, da se poštuje sama presuda, no HDZ BiH traži više od toga, predlaže da parlament izađe u susret Ljubićevim zahtjevima koje je sud odbio”, kazao je Izetbegović.

Time je sugerirao kako bi za bošnjačku stranu bile prihvatljive promjene izbornog zakona po modelu kojega je prije nekoliko godina zagovarao bivši europski povjerenik Fuele predlažući da se brišu nacionalne odrednice uz odredbe koje definiraju način biranja tri člana Predsjedništva BiH s tim da izabrani kandidati moraju biti iz reda različitih naroda.

HDZ BiH pak planira u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog izmjena izbornog zakona koji nema veze s Fueleovim prijedlozima a u biti se odnosi na uspostavu ad hoc izbornih jedinica s hrvatskom odnosno bošnjačkom većinom unutar Federacije BiH, iz kojih bi se birali bošnjački odnosno hrvatski član Predsjedništva BiH, dok bi se način biranja srpskog člana državnog vrha ostao nepromijenjen pa bi se i dalje birao većinom glasova iz Republike Srpske.

Na temelju presude Ustavnog suda BiH po prizivu Bože Ljubića, HDZ BiH kani i formalno predložiti da se hrvatski izaslanici u Domu naroda parlamenta Federacije BiH biraju iz onih županija u tom entitetu u kojima su većina. Takve preinake predlažu se kako bi se izbjegla situacija u kojoj hrvatsku kvotu među izaslanicima popunjavaju kandidati iz stranaka za koje u HDZ-u drže da ne zastupaju autentične hrvatske interese.

Izetbegović se suglasio kako se pri donošenju novih rješenja moraju poštovati rezultati posljednjeg popisa stanovništva odnosno realna slika etničkog sastava zemlje. Istaknuo je ipak kako SDA, prije prihvaćanja bilo kakvih prijedloga koji dolaze iz HDZ-a, očekuje od hrvatske strane prihvaćanje paketa mjera “koje bi relaksirale odnose u Federaciji i u samoj BiH”. Ustvrdio je kako od trećeg entiteta “nema ništa” pa bi to trebalo i službeno prihvatiti.

 

“Moramo se očitovati o teritorijalnom integritetu zemlje, odreći se priča o novim podjelama, ukloniti ostatke majorizacije i dominacije na lokalnoj razini, riješiti model za izbore u Mostaru, konačno potpisati ugovor države s Islamskom zajednicom, kakve druge vjerske zajednice imaju odavno”, kazao je Izetbegović.

Upozorio je kako je za njegovu stranku neprihvatljivo da se, primjerice, u županiji Središnja Bosna, u kojoj Bošnjaci čine 60 posto stanovništva, još uvijek u nekim školama sva djeca školuju po hrvatskom nastavnom planu i programu, uče da je Zagreb glavni grad, da je kuna moneta, a diplome im se izdaju s hrvatskim grbom umjesto sa simbolima države BiH.

Izetbegović je priznao kako su trenutačno “male šanse” za usvajanje paketa mjera koji bi doveli do popuštanja političkih napetosti barem u Federaciji BiH, no drži kako bi takvo što ipak valjalo pokušati.

Ocijenio je kako je sasvim izgledno da će idućih godinu i pol koliko je preostalo do novih izbora u BiH ta zemlja provesti u nekoj vrsti “upalnog stanja”, koje će biti obilježeno konstantnim predizbornim politikantstvom i demagogijom.