Published On: Sub, pro 5th, 2015

IZETBEGOVIĆ: Čović,Ivanić, Šarović, bili su nepotrebno progonjeni. Potroši se vrijeme, sredstva, ugled ljudi, njihov obiteljski mir, a onda budu oslobođeni…

Sporazumom i koalicijom SDA i SBB-a, odnosno Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića, Bošnjaci su dobili dva politička generatora koja više nisu suprotstavljena nego u sinergiji rade zajedno, izjavio je večeras Izetbegović u intervjuu Senadu Hadžifejzoviću na Face TV-u.
– Imate gospodina Radončića koji je dobio 200.000 glasova, koji je bio vrlo blizu mene na ovim posljednjim izborima, sa svim njegovim utjecajem, sa svom njegovom energijom, vezama, poznanstvom. Možete ga imati protiv sebe i jedva gurati tu stvar naprijed ili ga imati sa sobom, spojiti sve te snage, ono snage što ima SDA i snagom Radončića i jako ubrzati pozitivne trendove u BiH – kazao je Izetbegović.
Niz procesa
On je ocijenio da je prestao “razarajući konflikt” koji je bio opasan po Bošnjake i BiH, a samim time i regiju.
Hadžifejzović je pitao Izetbegovića o informacijama koje Dnevni avaz objavljuje, a tiču se montiranja procesa na Kosovu Radončiću, u kojem jednu od ključnih uloga ima državni tužitelj Dubravko Čampara, brat federalnog ministra unutarnjih poslova Aljoše Čamapre i dužnosnika SDA. Izetbegović je rekao da to opterećuje koaliciju, ali da ne bi rekao da je tužitelj Čampara blizak. Rekao je da je, s druge strane, Aljoša zagovarao koaliciju sa SBB-om.
– Taj proces u Prištini opterećuje stvar i bojim se da nam truje te odnose bez potrebe. Imali smo niz procesa protiv političara. Sad, u Predsjedništvu su Dragan Čović, Mladen Ivanić, pa i Mirko Šarović, bili nepotrebno progonjeni. Potroši se vrijeme, sredstva, ugled ljudi, njihov obiteljski mir, a onda budu oslobođeni. Bojim se da ovaj put imamo sličnu stvar s gospodinom Radončićem. Nije mi drago što se ta stvar događa, što to opterećuje koaliciju. Nadam se da će on imati snage tu stvar prevladati i da mi uradimo zajedno ono što je u interesu naroda – naveo je Izetbegović, kako prenosi Dnevni avaz.
Na pitanje novinara da se radi o procesu koji se odvija u drugoj zemlji, Izetbegović je rekao da na njega ne može utjecati, ali da su svi nevini dok se ne dokaže suprotno.
– I kao što rekoh, ne mogu da ne zapazim da je previše puta bilo da se neki političar povezuje s kriminalom, da se procesuira, a da se na kraju ispostavi da tome nije bilo mjesta. Razumijem njegovu poziciju – dodao je.
Nikakav rezultat
Odgovarajući na pitanje o tome što treba Čampara uraditi, Izetbegović je rekao:
– Ne bih da ja tu nagađam što može on, što ne može, ali evo prilike da kažem da mi nije drago što se ta stvar događa i slutim da ćemo ponovo imati jednu prozivku, trovanje atmosfere u zemlji, koja će opet rezultirati ničemu. Slutim da će se, kada se sve završi, pokazati da je bez potrebe Radončić provociran, da je bez potrebe dovođen na rub odustajanja od koalicije.
Izetbegović je, između ostalog, naveo kako ga u BiH “najviše umara nerealizacija ciljeva, a ona je uzrokovana kompleksnim sustavom.” Kada je u pitanju NATO, rekao je da smatra kako i Alijansa trebala ubrzati naš put ka članstvu. On je istakao da “broji radna mjesta zbog onog obećanja koje je dao”.
– To radim jer želim uvjeriti one koji mi nisu vjerovali i one koji su se smijali mojoj izjavi o 100.000 radnih mjesta – zaključio je
Izetbegović je odbacio tvrdnje da je Čoviću “sve dao”.
– Nije točno. Ja sam ga zamolio da kontaktira Radončića kada nisam više mogao s DF-om. Što je Dragan Čović dobio više nego što je imao prije osam ili deset godina kada je HDZ bio na vlasti? Ništa više – istakao je Izetbegović. /HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare