Utorak, 21 svibnja, 2024

Izetbegović: Bliži smo bojkotu izbora, Dodik: To i neusvjanje proračuna može urušiti cijeli sustav BiH

Must Read

dodik-izetbegZa Srebrenicu još uvijek nismo donijeli odluku, a bliži smo tome da se ne izađe nego da se na ovakav način izađe na izbore, rekao je u utorak u izjavi za Fenu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Upitan mogu li se očekivati neke stranačke koalicije, kazao je kako će Stranka demokratske akcije insistirati na tome da se naprave koalicije kada je u pitanju Republika Srpska.

Jer, istakao je, „ono što je urađeno u Srebrenici, onaj užas koji je napravljen u Srebrenici, zahtijeva posebna rješenja Izbornog zakona“.

„Ne možete ubiti 8.000 ljudi, rastjerati njihove obitelji i onda reći da mogu glasati samo oni koji su ostali u Srebrenici”, rekao je Izetbegović i dodao kako to nasilje i ta nenormalna situacija traže drugačije rješenje.

Izetbegović: Nenormalna situacija

“U nenormalnoj situaciji ne možete imati normalno rješenje. I mi očekujemo da će to napraviti Izborni zakon”, kazao je.

Na pitanje može li se uskoro očekivati usvajanje prijedloga proračuna BiH, Izetbegović je rekao kako je insistirao na tome da se proračun izmijeni u nekim stavkama.

„Ne možemo naprimjer preuzeti godišnji plan unutar akcionog plana ako ne izdvojimo sredstva za vojsku“, rekao je Izetbegović i pojasnio kako se ne može nikakva akcija poduzeti ako se ne podupre sredstavima.

Predsjedavajući Izetbegović je kazao kako “ne možemo nastaviti ni europski put ni put prema NATO-u bez neophodnih sredstava, pa su amandmani u tom smjeru odbijeni, te da je to bio razlog zašto je bio protiv prijedloga proračuna.

„Međutim, mislim da ima dovoljno ruku da se i ovakav, krnji proračun, izglasa. Dobit ćemo vjerojatno neki proračun, samo što će on imati mane koje sam spomenuo“, rekao je za Fenu Izetbegović.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je danas komentirajući najavu bošnjačkih stranaka da će bojkotirati lokalne izbore, te da neće glasati za proračun BiH, da “to može utjecati na urušavanje čitavog političkog sustava, ali i na RS da razmisli na koji način da provede izbore na svojoj teritoriji”, javila je Onasa

Dodik: Ozbiljni faktori ne bi bojkotirali izbore

On je rekao novinarima u Banjoj Luci da je odluka o bojkotu lokalnih izbora odluka svake političke stranke i da one imaju pravo to učiniti, ali da “ozbiljni politički faktori” to sebi ne bi dozvolili.

Dodik je podsjetio da je Srebrenica bila izuzeta iz odredbi Izbornog zakona 2008. godinu, kada je u dogovoru s bošnjačkim strankama rečeno da je to isključivo za to mandatno razdoblje i da će se nakon toga primjenjivati zakon kao i za sve ostale općine.

On je kazao da je proračun BiH dogovoren u okviru pregovora lidera šest političkih stranaka u BiH, da je prošao proceduru u Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH i da je sada u Parlamentu, gdje će, kako je rekao,  za njega glasati stranke iz RS.

“Ako netko ne želi glasati za proračun BiH, time se šalje poruka da ne važe dogovori lidera šest političkih stranaka i da će se i neka druga pitanja rješavati na drugačiji način, nego u slučaju kada je dogovor bio i implementiran”, rekao je Dodik.

On je kazao da RS nije “naročito zainteresirana” da bude usvojen proračun BiH, i da, ukoliko to neće ni stranke iz Federacije BiH (FBiH), onda ni nema proračuna BiH.

Središnje izborno povjerenstvo BiH priopćilo je jučer da će izbori u Srebrenici biti održani prema važećim izbornim zakonima, kao i u svim drugim općinama u BiH, jer ove godine nije napravljen izuzetak u Izbornom zakonu BiH kao 2008. godine.( R. I. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -