Published On: Sub, ožu 29th, 2014

„Izdajnici“ u širokoj upotrebi u Rusiji

Informacijski rat je u punom zamahu u odmjeravanje snaga između Ukrajine i Rusije. U pokušaju da predstavimo jasniju sliku takvog „rata“ vodimo vas kroz ​​informacije koje dolaze iz ruskih i ukrajinskih medija, ali i od političara i aktivista.

Tvorci javnog mijenja u Rusiji počeli su objavljivati imena navodnih „nacionalnih izdajnika“, a poruke takvog sadržaja se šire društvenim mrežama. Terminologija koja se koristi podsjeća na neka druga vremena kada se takvim etiketama slamao svaki otpor prema režimu.
Tako se na jednoj internet stranici prikazuje obitelj, očito na Krimu, koja s ponosom promatra dva ruska vojnika. U pozadini je lista – s imenima ruskih novinara, aktivista i zabavljača, koji su navodno prijetili sretnoj obitelji nakon ruske aneksije poluotoka.
Na fotografiji je „ptičica“ koja je propjevala zahvaljujući dolarima i funtama.
Web stranica, pod nazivom “Izdajinici” je najnoviji proizvod tvrdolinijaša iz Kremlja u kojem se proziva takozvana peta kolona “nacionalnih izdajnika” o kojoj je govorio Vladimir Putin u obraćanju naciji 18. marta.
U Putinovih 14 godina vladavine, Kremlj je na sličan način prozivao opoziciju i nezavisne medije. Predsjednikova retorika, kako se čini, dala je signal da se ponovno krene s akcijom zastrašivanja.

​​Ubrzo nakon što su Sjedinjene Države i Evropska unija nametnule sankcije pojedincima iz Putinu bliskog kruga, u posebnoj emisiji na državnoj televiziji rečeno da je popis nastao „zahvaljujući“ informacijama koje je Zapadu dostavljala “peta kolona” o čemu je dan ranije govorio sam Putin.
“Popisi, po mom mišljenju, stvaraju se u Moskvi, među intelektualcima – ljudima koji je Putin nazvao petom kolonom'”, rekao je Dmitrij Kiseljov, šef ruske reorganizirane informativne agencije, Rossiya Segodnya. „Oni su imena sankciniranih poslali zapadnim ambasadama“, tvrdi Kiseljov.
U stvari, Putin je legalizirao upotrebu toga pojma u političkom žargonu Rusije.
Kiseljov je medju izdajnike uvrstio jednog od lidera opozicije Alekseja Navalnog i novinara Sergej Parkhomenka nazvavši ih “junacima pete kolone“.
Sergej Markov, analitičar blizak Kremlju, koristi Facebook i dijeli popis od 41 imena i organizacije, uključujući i Ruski servis Radija Slobodna Evropa, za koje kaže da podržavaju demonstrante u Kijevu.
“To su izdajnici Rusije!”, napisao je.
Retorika je dodatno osnažila napade na rusku opoziciju i nezavisne medije.
Tako su kablovski operateri uklonili TV Dozhd, popularni kanal liberalne provenijencije, a stanici je naređeno da mora napustiti svoju zgradu do juna.
Glavna urednica cijenjenog portala, Lenta.ru, smijenjena je početkom marta, a na njeno mjesto je došao čovjek koji je do nedavno vodio web portal izrazito pro Kremljovske orijentacije.
Borci za ljudska prava strahuju da slijede još gore stvari.
Ruska Duma je 2012., proširila definiciju veleizdaje, što je kažnjivo i do 20 godina zatvora, a pod veleizdaju je uvrštena “savjetodavna ili druga pomoć stranoj državi … protiv sigurnosti Ruske Federacije.” U martu je Jevgenij Fjodorav, poslanik vladajuće Jedinstvene Rusije, predložio zakon kojim bi se kaznili direktori i urednici ruskih medija za širenje lažnih “protu-ruskih informacija“ .
„Duboko smo zabrinuti što vlasti diljem Rusije „čitajući“ Putinove riječi, uzimaju za pravo da smatraju veleizdajnikom onoga tko kritizira vladinu politiku, uključujući i onu prema Ukrajini„ kaže Hugh Williamson, direktor Human Rights Watcha za Evropu.
Na web stranici “Izdajnici“ koja je navodno osmišljena u “kuhinji” pro Putinove organizacije mladih piše:
“Ruski građani koji vrijeđaju naše vojnike i koji sumnjaju u opravdanost borbe protiv neonacista su izdajnici”.

Autor: Glen Kates, priredila Mirjana Rakela