Published On: Čet, pro 18th, 2014

Izborom nove Vlade završeno konstituiranje vlasti u RS

Narodna skupština Republike Srpske pola sata iza ponoći izabrala je novu Vladu RS-a koju će ponovo predvoditi dosadašnja premijerka Željka Cvijanović. Postizborna procedura nalaže i potvrđivanje premijerke i sastava nove entitetske vlade i u Vijeću naroda RS-a, koje još nije ni konstituirano. Za izbor Željke Cvijanović za predsjednicu Vlade RS-a i članove Vlade glasovala su 44 zastupnika, a protiv je bilo 37 zastupnika.

Cjelodevna rasprava, kroz 42 diskusije, protekla je u žestokoj polarizaciji zastupnika pozicije i opozicije, uz 40 replika, oštre optužbe i često ostupanje od dnevnog reda.

Zastupnici Koalicije „Domovina“ ukazali su kako je neophodno da se buduća entitetska vlada fokusira na oblast obrazovanja bošnjačke djece, zapošljavanje povratnika i povratak u RS.

Tko su novi ministri?

U novoj entitetskoj ministar financija ostat će Zoran Tegeltija, u resor unutarnjih poslova dolazi dosadašnji načelnik Komunalne policije u Banjoj Luci Dragan Lukač, novi ministar prosvjete i kulture je Dane Malešević, Ministarstvo rada i boračko- invalidske zaštite vodit će Milenko Savanović, u resor Ministarstva industrije, energetike i rudarstva prelazi Petar Đokić, novi ministar pravde bit će Anton Kasipović, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i dalje će voditi Stevo Mirjanić, a Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić.

Jasmin Komić i dalje će biti ministar nauke i tehnologije, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave vodit će Lejla Rešić, Predrag Gluhaković dolazi na mjesto trgovine i turizma, nova ministrica obitelji, omladine i sporta bit će Jasmina Davidović, resor za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju vodit će Srebrenka Golić, a novi ministar prometa i veza je Neđo Trninić. Ministar za ekonomske odnose i regionalnu suradnju je Zlatan Klokić, a za izbjeglice i raseljene osobe Davor Čordaš.

Potpredsjednici NSRS

Posebna sjednica Narodne skupštine RS je počela jučer ujutro u 10 sati, a na samom glasovanju nisu prisustvovala dva zastupnika. Za izbor nove Vlade RS postojala je skupštinska većina, koju čini dosadašnja vladajuća koalicija SNSD, DNS i SP. Ovo je drugi mandat Željki Cvijanović na premijerskoj funkciji, a 15. Vlada RS.
Cvijanović je istaknula kako je u ekspozeu, koji je predstavila u Skupštini, naveden niz konkretnih mjera i ciljeva koje Vlada želi postići.

“Unaprijed reći da je ekspoze samo popis želja – previše je hrabra ocjena. Prijedlozi iz ekspozea bit će provođeni od naredne godine”, poručila je Cvijanovićeva u završnoj riječi u Narodnoj skupštini Srpske. Ona je ponovila da će Vlada Srpske hrabro ući u fiskalnu konsolidaciju.

Odmah nakon završetka ovog zasjedanja, zastupnici su počeli i 3. posebnu sjednicu na kojoj su izabrana dva potpredsjednika Narodne Skupštine Nenad Stevandić iz SDS-a i Senad Bratić iz koalicije “Domovina”.

Cvijanović: Poduzeće za tri dana i 200 KM

Mandatarka za sastav nove Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je u ekspozeu, koji je predstavila u parlamentu Srpske, naveden niz konkretnih mjera i ciljeva koje Vlada želi postići.

Ona je, kako prenose Nezavisne novine, ponovila da će Vlada Srpske hrabro ući u fiskalnu konsolidaciju.

“Potrebno je reformirati upravu, od administracije napraviti odgovornu strukturu i sigurno je da ćemo to raditi u narednom razdoblju”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je u Srpskoj moguće osnovati poduzeće za tri dana po modelu jednošalterskog sustava i za najviše 200 KM.Najavila je povećanje mirovina, rasterećenje gospodarstva. Odbacila je tvrdnje opozicije da u Srpskoj “ima mnogo afera”, Cvijanovićeva je rekla da za vrijeme Vlade koju je predvodila nije bilo nikakvih afera.

Govoreći o tvrdnjama poslanika “Domovine” da su bošnjačka djeca diskriminirana u oblasti obrazovanja u Srpskoj, Cvijanovićeva je podsjetila da postoji privremeni sporazum Srpske i Federacije BiH o obrazovanju koji samo Srpska provodi.

“Imate u Srpskoj 20 škola u kojima djeca mogu izučavati bošnjački jezik, 6.771 dijete ima islamsku vjeronauku, problemi u dvije škole pojavili su se jer se politika umiješala u to, a mogli smo bez toga i to pitanje riješiti”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da se udžbenici besplatno osiguravaju godinama, te da nikada nije diskriminirano ni jedno dijete po nacionalnoj osnovi.

“Naprotiv, više od 2.000 udžbenika smo omogućili, rađeni su u Federaciji BiH, a ne postoji nijedan sličan primjer u tom entitetu i nije korektno da se iznose neistine”, naglasila je Cvijanović..