Published On: Mon, Sep 28th, 2015

IZBORNI POBJEDNICI: “Pišemo najljepše stranice povijesti Katalonije”

Prema službenim podatcima separatistička stranka “Zajedno za DA” (Junts pel Si) i Kandidati narodne unije (CUP) zajedno su osvojii 72 zastupnička mjesta, odnosno većinu u katalonskom Parlamentu, javlja Anadolija.
Priopćeno je kako je otvoreno 92,55 posto glasačkih sanduka i da je od 135 mjesta koalicija na čelu sa strankom “Zajedno za DA”, osvojila većinu. Ova stranka je osvojila 62 zastupnička mjesta dok je CUP osvojio 10 mjesta. Istovremeno, “Zajedno za DA” bila je pobjednik u većini okruga Katalonije.
Aktuelni predsjednik Katalonije Artur Mas kazao je kako su istovremeno odnesene dvije pobjede.
“Demokracija i DA su pobijedili. Želimo da se čitav svijet upozna s pobjedom Katalonije i s pobjedom DA. Ispunili smo zadatak, ali ima još mnogo toga da se uradi”, kazao je Mas.
“Pišemo najljepše stranice naše povijesti. Živjela Katalonija!”, kazao je Oriol Junqueras, lider ljevičarske republikanske stranke (ERC).
“Ovaj uspjeh je postignut uprkos svim neprijateljstvima, lažima i napadima. Narod se nije bojao i sada trebamo ostvariti svoj cilj (neovisnost). Svi zajedno ćemo izgraditi ovu državu”, kazao je nositelj liste stranke “Zajedno za DA” Raul Romeva.
S druge strane stranka Ciudadanos je postigla najveći uspjeh. Na ovim izborima uspjeli su se izboriti za 25 zastupničkih mjesta, dok su 2012. godine imali samo devet zastupničkih mjesta. Socijalistička partija Katalonije (PSC) osvojila je 16, Narodna stranka Katalonije (PPC) 11, a stranka “Catalunya si que es pot” koja se ove godine prvi put pridružila izborima u Kataloniji osvojila je 11 zatupničkih mjesta./AA/HM