Published On: Ned, pro 28th, 2014

Izbori za predsjednika RH: Otvorena birališta u BiH

U BiH su jutros u 7 sati otvorena biračka mjesta na kojima će hrvatski državljani koji žive u toj zemlji glasovati za novog hrvatskog predsjednika.

Na području Generalnog konzulata Hrvatske u Mostaru otvoreno je 10 biračkih mjesta, po dva biračka mjesta u Velepolanstvu Hrvatske u Sarajevu i Generalnom konzulatu u Tuzli te jedno biračko mjesto u Generalnom konzulatu Hrvatske u Banjoj Luci.

Birališta su otvorena do 19 sati, a prvi službeni privremeni rezultati bit će poznati iza 20 sati.

Biračku potporu za petogodišnji mandat traži četvero kandidata: aktualni predsjednik, SDP-ov Ivo Josipović, pravnik i glazbenik, HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović, bivša ministrica i diplomatkinja, ugledni liječnik Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) te Ivan Sinčić (Živi zid) politički aktivist i najmlađi predsjednički kandidat u povijesti.

Do 17. prosinca, do kada je trajala prethodna i aktivna registracija, u BiH registriralo se 5.675 birača. Nešto više od 4600 ih je s područja koje pokriva Generalni konzulat u Mostaru, u Sarajevu su to učinila 744 birača, Tuzli 258 a u Banja Luci njih 160. Međutim, svi državljani Hrvatske koji imaju prebivalište u BiH moći će ostvariti biračko pravo, iako se nisu registrirali jer će u Veleposlanstvu RH i generalnim konzulatima moći dobiti potvrdu i s tom potvrdom izaći na biračko mjesto.

Potvrde će se izdavati uz predočenje identifikacijskog dokumenta (putovnica, osobnaiskaznica, vozačka dozvola ili neka druga javna isprava s fotografijom, bez obzira na to je li isprava izdat na u Hrvatskoj ili inozemstvu, na osnovu koje se može nedvojbeno utvrditi identitet birača), a na temelju prethodne službene provjere biračkog prava u evidenciji birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Na području Bosne i Hercegovine, prema procjenama, živi između 250 i 260 tisuća hrvatskih državljana s pravom glasa.

Predsjednik Republike Hrvatske bira se većinskim izbornim sustavom, odnosno predsjednik će postatiti kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 posto plus jedan glas). Ako niti jedan od njih četvorro to ne uspije, predsjednik države bit će izabran za 15 dana, u drugom krugu u koji ulaze dva kandidata koja u prvom krugu osvoje najviše glasova.

Nedjeljni izbori, šestii su izbori od hrvatske neovisnosti na kojima birači izravno biraju predsjednika države. Do sada su po dva puta izabrali Franju Tuđmana (1992. i 1997.), te Stjepana Mesića (2000. i 2005.), te jednom Ivu Josipovića, aktualnog predsjednika.

 

Hrvati danas biraju svoga predsjednika

Hrvatski birači u nedjelju odlučuju hoće li na čelu države idućih pet godina imati predsjednika ili predsjednicu, na biralištima koja su otvorena u 7, a zatvaraju se u 19 sati.

Za predsjednika, odnosno predsjednicu, može glasovati oko 3,8 milijuna birača na ukupno 6350 biračkih mjesta, za Hrvatsku ih je određeno 6260, za inozemstvo 90.

Osim u Hrvatskoj, izbori za predsjednika države provode se u još 50 država, što je pet manje u odnosu na prošle izbore. Biračka mjesta nisu određena u Libiji, Maleziji, Peruu, Siriji te na Novom Zelandu na kojemu su se, zbog vremenske razlike, birališta prva otvarala.

Smanjen je i broj biračkih mjesta u inozemstvu, sa 250 na 90, a glasovati se u nedjelju može samo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske. Najviše je biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini (15) te u Njemačkoj (13).

Do nedjelje u 19 sati traje dvodnevna izbora šutnja za koje je u klasičnim medijima ili na internetu zabranjena svaka izborna promidža, kao i objavljivanje izbornih rezultata.

Prvi rezultati izbora znat će se u nedjelju od 20 sati. Naime, već od 20 sati na DIP-ovim internetskim stranicama objavit će se podaci o prvim nepotpunim i privremenim rezultatima koji će se neprestano ažurirati.

DIP će na izborni dan u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o izlaznosti do 11,30, odnosno 16,30 sati.

Povjerenstvo će u 22 sata održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prve neslužbene izborne rezultate.

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, odnosno za predsjednika ili predsjednicu bit će izabran kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 posto plus jedan glas). Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug koji se održava 14 dana kasnije, dakle 11. siječnja 2015. godine.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare