Published On: Thu, Jul 9th, 2020

Izbori u XI. izbornoj jedinici su neustavni i nelegitimni

Sustav predstavničke demokracije podrazumijeva pravednost i pravičnost u izboru predstavnika. Legalnost je tek forma, no legalnost izbora mora osigurati primjenu volje građana.

U BIH primjerice imamo legalan izbor prema neustavnom i nepravičnom izbornom zakonu. Prema tom neustavnom i nepravičnom zakonu omogućeno je da Bošnjaci Hrvatima treći put nameću člana Predsjedništva, posredno trećinu diplomacije te im isti zakon omogućuje prodor u hrvatski klub Doma naroda koji im ne pripada. Osim toga nameću Srbima predstavnika u Federaciji – potpredsjednika Federacije te kontroliraju cijeli srpski klub Doma naroda, naknadno mimo Daytona unešen u FBIH.

Vratimo se na temu RH i izbora za RH Sabor.

Što bi se dogodilo kada bi HDZ ili neka druga partija, osigurala sebi takav izborni zakon da bi na prostoru cijele Hrvatske mogla preglasati narod?

Zamislimo vladajuću partiju koja osmisli takav zakon da putem ograničenja izbornih kutija, agitacije članstva i raznih drugih, “legalnih poluga” svaki put osigura da preglasa sve građane u RH i nametne uvijek, svoje članove građanima, kao njihovu volju?

Širom Hrvatske došlo bi do pobune. Upravo nešto slično događa se u XI izbornoj jedinici. U kojoj naravno neće doći do pobune, jer nije kompaktna, ne postoji u njoj svijest o kršenju prava na predstavničku demokraciju niti ista ima svijest o tome zašto je u njoj samoj predstavnička demokracija narušena.

Naime broj birača u XI izbornoj jedinic je ogroman, daleko veći nego iti u jednoj drugoj izbornoj jedinici unutar RH dok je broj birača koji iziđu daleko manji. Ovaj put to je bilo tek oko 30.000 građana.

Kako bi dokazali da smo u pravu samo si postavite ovo pitanje:

Na nasumičan broj od nekih 500 građana prve izborne jedinice, ili bilo koje druge u Hrvatskoj znaju li tko je taj i taj, prvoizabrani iz njihove izborne jedinice, velika većina će znati o kome se radi.

Na slučajnom uzorku od 500 građana XI izborne jedinice većina ispitanih neće pojma imati tko su izabrani s liste za XI. izbornu jedinicu. Većina nikada nije niti čula za njih.

Da se u XI. izbornoj jedinici stavi troje najpopularnijih Hrvata dijaspore, bilo iz BIH ili svijeta, kontra HDZ liste, opet bi narod bio preglasan.

Nitko od izabranih iz XI izborne jedinice nije održao niti jedan govor, niti se obratio biračima. Ušli su tek tako. Imenom i prezimenom.

Živimo u digitalno doba. XI izborna jedinica odavno je mogla glasati putem mobitela.

I dalje od nas prave slučaj. Slučaj zgusnutih redova u Mostaur. Iz kojeg se nameće volja, putem inženjeringa cijeloj XI izbornoj jedinici. Od Arktika do Antartika.

Ukrato grad u kojem nema godinama izbora, godinama isto tako nameće volju cijelom svijetu “Hrvata”.

Pravedno?  Teško.

Čestitamo izabranima. Dobili ste mandat na lijepe oči. Niste ga stoga nikome ni dužni pravdati.

Odmorite se . “Zaslužili ste.”

Poskok.info