Published On: Tue, Oct 20th, 2015

IZBORI U RH Utjeha zvana dijaspora: Od Vesne Pinjuh do Ive Josipovića i Radimira Čačića, svi žele glasove

Danas je posljednji dan podošenja kandidatura za predstojeće parlamentarne izbore u Republici Hrvatskoj. Uz 10 izbornih jedinica na području RH postoji i 11. koja se odnosi na dijasporu, a ona daje ukupno tri zastupnika u Hrvatski sabor. Prema svemu sudeći glasovi dijaspore su bitni, poglavito za stranke desne orijentacije, a nije tajna kako je dijaspora uvijek podržavala HDZ u najvećoj mjeri. Iako Državno izborno povjerenstvo (DIP) na svojoj web stranici nije objavio sve liste koje je zaprimio danas tijekom dana, već sada možemo vidjeti kako dijaspora nije zanimljiva samo „desnima“.
Uz koaliciju HKS, HSP, OS, te koaliciju Autohtone – Hrvatske Stranke Prava – A – HSP, kandidature za 11. Izbornu jedinicu su predali: U ime obitelji – Projekt Domovina, Neovisna lista – Vesna Pinjuh te koalicija stranaka koju predvode Ivo Josipović i Radimir Čačić (Narodna stranka – reformisti – Reformisti naprijed hrvatska! – Progresivni savez Ive Josipovića, Stranka hrvatskih umirovljenika – Umirovljenici , Zeleni forum i Dubrovački demokratski sabor – DDS).

Prema najavama liste za Sabor će svakako imati i HDZ, Milan Bandić i Most…

Zanimljivo, nositeljica neovisne liste Vesna Pinjuh je predsjednica HSP-a Herceg Bosne koji je bio dio Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, a koji danas čvrsto stoji uz HDZ i Karamarka. Očito da se Pinjuh na ovakav potez odlučila nakon što je ostala kratkih rukava u podjeli plijena nakon prošlogodišnjih izbora u BiH. Inače, formalno drugi čovjek HNS-a BiH Božo Ljubić će biti nositelj HDZ-ove liste za dijasporu.

Vladajući SDP je ostao principijelan, ma kako god se to tumačilo. Oni nikad nisu imali listu za dijasporu, a takav slučaj je i za ove izbore.

Biti će zanimljivo vidjeti sve kandidature i imena ljudi na listama koji se bore za cijela tri mandata u Saboru. Birači od Novog Zelanda, preko Azije, cijele Europe, do SAD-a i Južne Amerike neće imati ni malo lagan zadatak prilikom izbora. Uglavnom, predizbornih obećanja neće nedostajati, piše Brotnjo.info