Published On: Sun, Sep 27th, 2015

Izbori u Kataloniji: Separatisti osvojili tijesnu većinu u parlamentu

Ankete javnog mnijenja pokazuju da će dvije koalicije koje se zalažu za neovisnost Katalonije – “Zajedno za da” (Hunts pel si) i Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP) – najvjerojatnije osvojiti ispod 50 posto glasova na izborima za regionalni parlament koji se u nedjelju održavaju u toj španjolskoj pokrajini.
Separatisti će time osigurati tijesnu većinu u regionalnom parlamentu koji broji 135 mjesta.
Ozdiv u 13.00 sati po srednjoveropskom vremenu bio je 35 posto, pet više nego na regionalnim izborima 2012., prenosi agencija Reuters.
Obje stranke su poručile da bi im takav rezultat osigurao jednostrano proglašenje neovisnosti Katalonije u roku od 18 mjeseci, prema planu koji predviđa donošenje novog ustava i izgradnju institucija poput vojske, središnje banke i pravosudnog sustava.
Vlada desnog centra premijera Marijana Rajoy, koja se protivi referendumu o otcjepljenju Katalonije, okarakterizirala je plan o secesiji kao “besmislicu” i najavila njegovu blokadu na sudu.
Prvi rezultati izlaznih anketa s birališta očekuju se u 20.00 sati po srednjoeuropskom vremenu, a službeni oko ponoći.
Partijama koje se zalažu za neovisnost Katalonije potrebno je 68 od ukupno 135 mjesta u parlamentu da bi mogle nastaviti da se bore za ostvarenje svog cilja.
Predsjednik regionalne vlade Artur Mas je najavio da će, u tom slučaju, “progurati secesiju” pokrajine, u kojoj živi oko 7,5 milijuna ljudi i koja ostvaruje petinu španjolske proizvodnje.