Published On: Pon, srp 4th, 2016

IZBORI U HDZ-U Hrvatska: Miro Kovač odustao od kandidature za predsjednika HDZ-a

Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) sastalo se danas u stranačkoj središnjici kako bi razmotrili kandidature za unutarstranačke izbore na kojima će se 17. srpnja birati HDZ-ov predsjednik sistemom „jedan član – jedan glas”.

Tijekom sjednice u Zagrebu, jedan od najizglednijih kandidata, uz Andreja Plenkovića, Miro Kovač, izjavio je kako odustaje od kandidature, javlja Anadolu Agency (AA).
Aktualni ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je novinarima tijekom sjednice Predsjedništva HDZ-a na kojoj se odlučuje o potencijalnim kandidatima za stranačkog predsjednika kako se neće kandidirati jer bi to, smatra, izazvalo polarizaciju unutar stranke.
„Ja to ne želim, ja na to nemam pravo. Interesi stranke su ispred mojih osobnih ambicija”, kazao je Kovač
Poručio je kako je bolje vrijeme i energiju, umjesto na unutarstranačke izbore u HDZ-u, trošiti na pripremu za parlamentarne izbore koji se najavljuju za 11. rujna.
Kovač je pozvao sve svoje prijatelje koji su ga ohrabrivali za kandidaturu, da se posvete izbornoj promidžbi kako bi HDZ pobijedio.

On je kazao da će, ako bude istaknut samo jedan kandidat za predsjednika, taj kandidat biti podržan.

Nakon završetka sastanka, članovi Predsjedništva iznijet će imena ili ime jednoga kandidata.
Prema izjavama dijela visokopozicioniranih HDZ-ovaca uoči sastanka Predsjedništva te po već unaprijed istaknutoj kandidaturi, očekuje se kako će budući predsjednik HDZ-a nakon odlaska Tomislava Karamarka, biti zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković.