Published On: Pon, pro 5th, 2016

IZBORI U AUSTRIJI: Desničar Hofer priznao poraz


Kako javljaju austrijski mediji na izborima u Austriji vodi predsjednički kandidat s nezavisne liste kojeg podržavaju Zeleni Alexander Van der Bellen s 53,6 posto glasova. Desničar Norbert Hofer na Facebooku je priznao poraz. Čestitao je Alexandru Van der Bellenu na pobjedi.
“Čestitam Alexanderu Van der Bellenu na uspjehu i pozivam sve Austrijance da budu jedinstveni i rade u zajedničkom interesu”, napisao je Hofer na Facebooku, dodajući da je “beskrajno tužan”.
Ljevičarski kandidat iza kojega stoje Zeleni ima jasnu prednost na austrijskim predsjedničkim izborima, pokazale su u nedjelju projekcije nakon što su zatvorena birališta, zadavši udarac nastojanju svojega suparnika da postane prvi izabrani krajnje desni poglavar države u Europi nakon Drugog svjetskog rata.
Ako bude potvrđen, rezultat ponovljenih izbora značit će olakšane za većinu europskog establishmenta i pobjedu bivšeg čelnika Zelenih Alexandera Van der Bellena, koji je tijesno pobijedio Norberta Hofera iz antiimigracijske Slobodarske stranke na prvim izborima u svibnju koji su poništeni zbog nepravilnosti u prebrojavanju glasova pristiglih putem pošte.
Van der Bellen ima jasnu prednost pred Hoferom, prema projekciji anketara SORA za televiziju OeRF u koju su uključene i rezultati djelomičnog prebrojavanja glasova. Projekcija pokazuje da Van der Bellen dobija 53,6 posto glasova a Hofer 46,4 posto, uz marginu pogreške od 1,2 posto.
Konačni službeni rezultati se ne očekuju prije ponedjeljka./Hina/HMS/