Izbor pape iz Latinske Amerike bi mogao dovesti do velikih promjena

Izbor pape koji prvi put dolazi iz Latinske Amerike predstavlja korak koji bi mogao dovesti do velikih promjena, ocijenio je u izjavi za Agenciju FENA profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Mile Babić, komentirajući vijest o izboru argentinskog kardinala Jorge Marija Bergoglia (76) za novog pontifeksa Rimokatoličke crkve.
U Latinskoj Americi danas živi oko 50 posto katolika, a radi se o dijelu planete koji predstavlja “svijet siromašnih” i očekivati je da će se novoizabrani papa zalagati za uspostavu socijalne pravde za sve, smatra fra Mile.
Dodao je da vjeruje da dolazi vrijeme reformi, ostvarivanja višeg stupnja jednakosti, podsjećajući da je novi papa izabrao ime Franjo (sv. Franjo Asiški), a poznato je da je on (sv. Franjo) gajio iznimnu osjećajnost i samilost spram siromašnih i potlačenih.
Generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine monsinjor Ivo Tomašević, prokomentirao je izbor novog pape Franje kao događaj koji je u pozitivnom ozračju doživljen u cijelom svijetu i ne samo među pripadnicima Katoličke crkve.
‘Vjerujem da će se izborom Jorgea Marija Bergoglia, u Crkvi i svijetu čuti glas malenih, siromašnih ljudi” rekao je monsinjor Tomašević, naglašavajući da je jučerašnji događaj na Trgu svetog Petra pokazao novog papu kao čovjeka bliskog drugom čovjeku.
”Raduje me ovaj izbor. Osjetio sam da je u cijelom svijetu doživljen tako” rekao je monsinjor Tomašević.
Argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio u srijedu je izabran za novog pontifeksa Rimokatoličke crkve, izabravši za kršteno ime Franjo.