Published On: Sun, Sep 6th, 2015

IZBJEGLIČKA KRIZA Merkel i Hollande predlažu "europski azil" i legitimacijsku listu

Francuski predsjednik François Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel objavili su zajedničko pismo koje su poslali Vijeću Europske Unije, Europskoj komisiji i luksemburškom premijeru koji preuzima predsjedanje Unijom u narednih 6 mjeseci.
U pismu se navodi veliki izazov za Europu koja se suočava s izbjeglicama Bliskog Istoka u kojem svaka država članica mora pokazati solidarnost i odgovornost.
Pismo podržava nedavno predložene mjere Europske Unije za zbrinjavanje izbjeglica kao što je otvaranje hot spotova – centara u kojem će se razlikovati ekonomski migranti od onih koji traže azil već po dolasku u Grčku i Italiju.
Umjesto azila pojedine države, predlaže se europski azil koji bi vrijedio za sve države članice. Kako bi se odredila točna zemlja porijekla, prijedlog dvoje političkih lidera je sastavljanje legitimacijske liste, prenosi HRT.
Najspornija točka pisma je pitanje kvota EU. Navodi se ukidanje kvota, a uspostavljanje ravnomjerne raspodijele izbjeglica među zemljama koja bi se trebala odviti u duhu zajedništva i jednakosti.
Oboje političara podržavaju schengenski sporazum iz 1985. te je naglašeno kako je pismo upućeno balkanskim i zemljama srednje Europe kao i Velikoj Britaniji koja odbija prihvatiti imigrantsku politiku Unije.