Published On: Sri, sij 7th, 2015

Izbjegli Srbi bijesni na hrvatski konzulat: “Ovo je nova Oluja”

STOTINE Srba iz Hrvatske tjednima je čekalo ispred Konzulata Hrvatske u Beogradu kako bi regulirali svoj status u Hrvatskoj. Razlog je novi Zakon o prebivalištu u kojem stoji da nitko ne smije imati dva prebivališta i dvije osobne karte.

Reporter Blica proveo je nekoliko dana u redu s ogorčenim osobama. “Tretiraju nas kao stoku”, “Ovo je rasizam”, i “Nova Oluja” reakcije su prognanih Srba koji su u neorganiziranim uvjetima rješavali svoje statuse. Njima je potrebna hrvatska osobna iskaznica kako bi im kuće iz kojih su protjerani bile obnovljene.

Najviše ih je zasmetao rad sa strankama od 9 do 12 sati iako je bilo očito da se trebao produžiti, pa makar za sat ili dva. Nikakvog reda nije bilo, ispred zgrade u Ulici kneza Miloša bile je i incidentnih situacija, ljudi su se gurali, vikali jedni na druge, a padale su i prijetnje.

“Jednom kada se stranka probije do toliko željenog konzulata, odiseja kroz hrvatsku administraciju tek počinje. Mladića koji je došao prijaviti privremeni odlazak iz Hrvatske kako bi mogao zadržati hrvatsku osobnu iskaznicu i na taj način ostvari pravo obnove svoje kuću, službenik je glatko odbio čim je vidio da ima i srpsku osobnu kartu”, piše Blic.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare