Published On: Thu, Sep 3rd, 2015

IZBEGLICE IZ SIRIJE U STRAHU: Nećemo preko Hrvatske, tamo su klali muslimane

PREKO HRVATSKE NI ZA ŽIVU GLAVU Jusuf Sabah, elektroinženjer iz Damaska

PREKO HRVATSKE NI ZA ŽIVU GLAVU Jusuf Sabah, elektroinženjer iz Damaska


Znamo da bismo se preko Hrvatske bolje dokopali EU, ali tamo ne idemo ni za živu glavu … Rekli su nam da su Hrvati klali muslimane u ratu i da tamo nismo sigurni, kažu Sirijci Jusuf Sabah i Mosab Džavaed.
Izbjeglice iz Sirije, pokušavajući se dokopaju Europske unije, ni za živu glavu ne žele prijeći preko teritorija Hrvatske jer smatraju da u toj zemlji nisu nimalo sigurni.
Čak i kada Mađari za tri dana budu završili podizanje ograde na granici i kada budu poslali još 2.100 policajaca da je čuvaju, migranti neće promijeniti svoju rutu i krenuti ka Hrvatskoj.
Na pitanje zašto se plaše naših zapadnih susjeda, Sirijci Jusuf Sabah i Mosab Džavaed povlačiti rukom preko vrata i uspaničeno kažu:
– Ne, tamo ni slučajno ne idemo. Čuli smo da su Hrvati u ratu klali muslimane i da tamo nismo sigurni. Hrvatsku zaobilazimo u širokom luku.
Svašta su čuli
Sirijac Jusuf Sabah pobjegao je iz ratnog pakla sa ženom i četvero djece. Do ovog elektroinženjera iz Damaska ​​doprle su vijesti da Mađari u potpunosti zatvaraju granicu, ali mu ne pada na pamet da mijenja plan i da preko Srema pređe u Hrvatsku, gdje bi se također dokopao Europske unije.
– Danima sam proučavao karte prije nego što smo krenuli iz Sirije i naravno da znam da je preko Hrvatske kraći put do Njemačke nego preko Mađarske. Znam da tamo nema ni ograde, ni vojske na granici. Ali nipošto ne smijem tuda da krenem s obitelji pošto su mi pričali da Hrvati ne vole muslimane i da tamo možemo imati velikih problema. Vidite da nitko od izbjeglica ne ide kroz tu zemlju, jer nije sigurno. Prije ćemo se provlačimo ispod žice na mađarskoj granici nego da nas u Hrvatskoj ubiju – rekao je uplašeni Jusuf i dodao da će se uputiti kroz Hrvatsku samo u slučaju da u Mađarsku baš nikako ne bude moglo da se uđe.


 


Mosad Džavaed iz Sirije
Dok smo pričali sa Jusufom, prišao nam je njegov prijatelj i susjed Mosab Džavaed, koji je našem reporteru rukom prešao ispod vrata aludirajući na to da će ih Hrvati zaklati ako budu išli tuda. Kada smo ga začuđeno upitali zašto migranti imaju toliki strah od Hrvata, Mosab je počeo priču o ratu u Bosni.- Znamo mi sve. I koliko Hrvati mrze muslimane i kako su ih klali devedesetih godina po Bosni. To je agresivan i ratoboran narod i mi tamo nismo dobrodošli. Pobjegao sam iz Sirije sa dva mala djeteta i preživio svašta dok se nisam domogao Srbije i nemam sad namjeru da ih izlažem riziku putovanja kroz Hrvatsku. Znam da je tim putem i praktičnije i brže, ali radije ćemo čekati na mađarskoj granici i pokušamo nekako da se provučemo nego da stavljamo glavu u torbu – rekao nam je Mosab dok je čvrsto držao svoje dvije kćerkice.
Jedina opcija
Iako među izbjeglicama vlada velika zebnja od putovanja kroz Hrvatsku, oni su svjesni da će im to uskoro biti jedina opcija.
Kasem Abdul Razak iz Alepa, koji iz Sirije bježi sa sestrom Bilal i rođacima Mahom i Nadom, rekao nam je da se njegovi sunarodnjaci, unatoč velikom strahu, već uvelike raspituju i proučavaju puteve kroz Hrvatsku.
– Čuo sam da je tamo opasno, ali nemamo izbora i negdje moramo prođemo. Uskoro će i definitivno zatvoriti mađarsku granicu i onda nam putovanje preko Hrvatske, Slovenije i Austrije ostaje jedina opcija. Od kada je zid počeo se gradi, ja se raspitujem za ceste po Hrvatskoj, a moji prijatelji koji će tek krenuti iz Sirije to uveliko već znaju. Vjerujem da će se za par mjeseci masovno ići tuda kao što se sada ide preko Mađarske, samo treba neko da probije led i iz ljudi izbaci strah – jasan je Kasem.
Mišković: Morati će u Hrvatsku
U Komesarijatu za izbjeglice i migracije smatraju da će se ukoliko Mađarska doista uspije zatvoriti granicu, migrantska ruta najvjerojatnije promijeniti i usmjeriti ka Hrvatskoj.
– Do sada je funkcionirala balkanska ruta – Grčka, Makedonija, Srbija, Mađarska, i tako je prema Europskoj uniji išlo 90 posto izbjeglica. Međutim, ako se većim dijelom zatvori mađarska granica, migranti će se vjerojatno usmjeriti ka Hrvatskoj – kaže PR Komesarijata za izbjeglice i migracije Ivan Mišković.
informer.rs