Published On: Pet, kol 12th, 2016

IZAZVAO BURU REAKCIJA Netanyahu: Više brinem o palestinskom narodu nego njegovi čelnici

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u četvrtak da više brine o palestinskom narodu nego njegovi čelnici, u prvoj reakciji na navode da je Hamas krao humanitarnu pomoć.
– Ja, kao izraelski premijer, brinem više o Palestincima nego njihovi vlastiti lideri – izjavio je Netanyahu na snimku postavljenom na internetu, koji je izazvao buru reakcija među Palestincima.

 

– Izrael brine više o Palestincima nego njihovi čelnici – dodao je.

 

Izraelski čelnik izjavio je da su njegovi komentari reakcija na navode da je islamska militantna grupa Hamas, koja vlada pojasom Gaze, krala humanitarnu pomoć od velike dobrotvorne grupe i od Ujedinjenih nacija.

 

Izraelski sud je 4. augusta optužio čelnika  humanitarne grupe World Vision za  Gazu, Mohammeda al-Halabija za finansiranje “terorizma”, dok je inžinjer UN-a optužen u utorak pod navodima da je sarađivao s vojnim krilom Hamasa.

 

– Hamas, teroristička organizacija koja upravlja Gazom, ukrala je milione dolara od humanitarnih organizacija poput World Vision i Ujedinjenih nacija – kazao je Netanyahu.

 

– Nevinim i siromašnim Palestincima uskraćena je vitalna pomoć od zemalja širom svijeta – dodao je.

 

Saeb Erekat, generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije, izjavio je da “mržnja s kojom govori Netanyahu ptrotiv palestinskog naroda, čini ga izumiteljem paralelne historije”.

 

– Netanyahu je uvjeren da Palestinci trebaju biti zahvalni što žive pod režimom apartheida i u egzilu – izjavio je on za AFP.

 

(Fena/mr)