Published On: Sri, sij 20th, 2021
#3rd | By Desk

IZAZOV DRUGIM OPĆINAMA: Dječji vrtić Ljubuški smanjio cijene usluga za 50 %

Radi financijskog rasterećenja roditelja, a naročito zbog svih objektivnih okolnosti s kojima se trenutno susreću mlade obitelji, Dječji vrtić Ljubuški odlučio je uvesti dodatne pogodnosti za korisnike svojih usluga.

Sukladno odluci Gradskog vijeća Ljubuški, za čak 50 posto izmijenjene su cijene usluga, osim za dnevnu brigu o djeci (učilica). Tako će za cjelodnevni boravak (vrtić) roditelji plaćati 90 KM mjesečno, za poludnevni boravak 80 KM, dok su prije te cijene iznosile 180 i 160 KM. Cjelodnevni boravak u jaslicama košta 100 KM, poludnevni boravak 90 KM, uz prijašnje cijene od 200 i 180 KM. U skupini – učilica, cjelodnevni boravak se plaća 120 KM, a poludnevni 100 KM. Dosad su, pak, roditelji za boravak u učilici plaćali 160 i 140 KM.

Nakon 20godina mučenja sa glavoboljama i krvnim pritiskom napokon našao revolucionarno riješenje!

U odluci, koju su podržali vijećnici, navodi se i to kako korisnici usluga Dječjeg vrtića Ljubuški za prvo i drugo dijete plaćaju punu cijenu, dok je boravak za treće najstarije dijete besplatan.

Besplatan boravak, nadalje se navodi, ne odnosi se za treće dijete koje boravi u učilici.

– Ova odluka ima karakter demografske mjere s krajnjim ciljem omogućavanja i olakšavanja mladim obiteljima života u svojoj zemlji – stoji u obrazloženju odluke, a financijska sredstva za njezinu realizaciju osigurana su proračunom Grada Ljubuškog za 2021. godinu, u vidu subvencije za Dječji vrtić Ljubuški, koja je povećana na iznos od 255.000 KM.

– Hvala gradonačelniku Vedranu Markotiću na svemu što je dosad učinio za Dječji vrtić Ljubuški. Djeca su budućnost ovoga Grada i na ovaj način im se omogućuje kvalitetno odrastanje. Lijepo je biti dio predškolskog odgoja i obrazovanja uz gradonačelnika koji ga cijeni – kazala je za naš list Ana Bubalo, ravnateljica Dječjeg vrtića Ljubuški. Najavila je i to kako ove godine planiraju realizirati projekt „Moj Grad Ljubuški“.

Naime, radi se o projektu koji ima za cilj omogućiti djeci da kroz mnogobrojne aktivnosti upoznaju Ljubuški te da steknu određena znanja i predodžbe o nečemu što im je još nepoznato.

TERENSKI RAD

Kroz različite edukativne igre planira se utjecati na razvoj dječje percepcije, prije svega vizualne, promatranjem fotografija, samostalnim fotografiranjem, pregledavanjem kalendara, slikovnica i drugog. Time će se utjecati na povećanje i bogaćenje rječnika te razvoj govora kroz razgovor, slušanje priča, prepričavanje, gledanje i komentiranje viđenog.

– Ovaj projekt je zamišljen i kao terenski rad. S takvim pristupom istraživanju, djeca će kroz osobno iskustvo moći vidjeti i doživjeti mjesta i ustanove u Ljubuškom. Također, s Foto klubom Fokus, u vrtiću planiramo napraviti izložbu fotografija te nakon toga raspisati javni likovni natječaj na temu Ljubuški. Sudjelovati mogu djeca iz svih vrtića s područja Ljubuškog, kao i djeca koja ne idu u vrtić, a tročlani žiri će izabrati i nagraditi najbolje crteže. Snimit ćemo i prigodnu video čestitku, poklon Gradu za rođendan – pojasnila nam je Bubalo.

Kroz dva mjeseca, koliko je potrebno za provedbu projekta, mališanima će se odgovoriti na brojna pitanja o sredini u kojoj žive.

Antonela Marinović Musa l Dnevni list