IZASLANSTVA SDA I SBIH Usuglašeni stavovi, potpisivanje sporazuma u kolovozu

O pozicijama članova Stranke za BiH u Vladi FBiH nije bilo riječi na sastanku, koje će se, kaže Imamović, same iznjedriti kao kruna potpisivanja sporazuma između budućih koalicijskih partnera.
Izaslanstva SDA i Stranke za BiH danas su usaglasile pojedine stavove te se u kolovozu može očekivati potpisivanje sporazuma u vezi formiranja nove koalicije u Federaciji BiH.

– Mnogo smo stvari, za koje smo mislili da su teške, danas usuglasili. To su pitanja na koji način osigurati nedostajuća sredstva vezana za MMF, zatim pitanja energetskog sektora u pogledu dešavanja u rudnicima i itd., rekao je potpredsjednik Stranke za BiH Besim Imamović nakon sastanka. 

O pozicijama članova Stranke za BiH u Vladi FBiH nije bilo riječi na sastanku, koje će se, kaže Imamović, same iznjedriti kao kruna potpisivanja sporazuma između budućih koalicijskih partnera.

To potpisivanje na razini Federacije BiH, istaknuo je potpredsjednik SDA Asim Sarajlić, može se očekivati u kolovozu.

– U pogledu budućnosti zemlje SDA i Stranka za BiH nisu nikada daleko to jest imaju gotovo identičan pogled. Mislim da SDA i Stranka za BiH mogu, a i ne moraju, biti u koaliciji, ali će uvijek biti na fonu očuvanja države, kazao je Sarajlić.

U cilju formiranja nove koalicije, potvrdio je, kako SDA ne traži „stranke samo u okrilju bošnjačkog korpusa“, dodajući da SDA razgovara i s HDZ-om i s manjim strankama koje trebaju podržati reformski put BiH.

Među tim manjim strankama, osim Stranke za BiH, kako je rekao uoči sastanka tajnik SDA Amir Zukić, su BPS i A-SDA.

– Ako želimo raditi na važnim pitanjima treba nam jedna stabilna politička većina od 55 – 59 ili što šira u Federalnom parlamentu. To iziskuje ovaj trenutak u kojem se nalazimo odnosno da se formira vlada nacionalnog spasa kako bi se riješila ova pitanja, zaključio je član Predsjedništva Stranke za BiH Muhidin Alić nakon sastanka izaslanstva SDA i Stranke za BiH.