Published On: Čet, pro 9th, 2021

IZASLANIK U DOMU NARODA PARLAMENTA FBiH Džeba od Novalića zatražio pojašnjenje skandaloznih izjava o ekonomskoj i demografskoj dominaciji Bošnjaka

Damir Džeba, izaslanik u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (HDZ BiH – HNS), od predsjednika Vlade Federacije BiH, Fadila Novalića, zatražio je pojašnjenje skandaloznih izjava o ekonomskoj i demografskoj dominaciji Bošnjaka, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

U priopćenju Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH stoji da je Džeba od Novalića zatražio objašnjenje svih detalja njegova putovanja u Njemačku, Belgiju i Luksemburg; od financiranja do izjava koje je kao predsjednik Vlade Federacije BiH davao tijekom sudjelovanja u stranačkim događajima organiziranim na službenom putu.

„Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, kao poseban gost, održao je i govor u kojem se pohvalio kako Bošnjaci drže preko dvije trećine ekonomije BiH te ustvrdio kako citiram:“Bošnjacima ne treba više od 30-50 godina da ekonomski ovladaju BiH“ ali kako kaže i brojem jer ih sada ima 55-60 posto“, stoji u pitanju izaslanika Džebe upućenom predsjedniku Vlade F BiH Fadilu Novaliću uz sljedeću opasku:

„S obzirom na to da ste kao Predsjednik Vlade FBiH, predsjednik ne samo Bošnjacima već i Srbima Hrvatima i ostalim građanima tražim da nama izaslanicima kao i cjelokupnoj javnosti prezentirate podatke koje pokazuju da Bošnjaci drže preko dvije trećine ekonomije BiH, odnosno objasnite iznesene teze o ekonomskoj i demografskoj dominaciji Bošnjaka“, kazao je Džeba koji je Novalićeve izjave ocijenio skandaloznim jer kako kaže, „pokazuju stvarne nacionalističke i radikalne i unitarističke namjere Fadila Novalića s ciljem izbacivanja Srba i Hrvata iz Federacije pa i iz cijele BiH“, stoji u pitanju izaslanika Džebe.

Džeba je ustvrdio da Novalić ovakvom retorikom radikalizira Bošnjake.

„Dok se visokorangirani predstavnici SDA u BiH deklarativno zalažu za tzv. građanski model i brisanje imena naroda u procesu izmjena izbornog zakonodavstva u isto vrijeme radikaliziraju Bošnjake i predstavljaju planove kako izbaciti Srbe i Hrvate iz BiH, u ovom slučaju konkretno kroz ekonomsko djelovanje i demografsku nadmoć“, zaključuje izaslanik Džeba koji je zatražio i podatke tko je financirao Novalićev put na kojem je na skupovima SDA dao sporne izjave.

Također, izaslanik Ilija Nakić od Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije zatražio je da sačini cjelovitu informaciju o uplaćenom radnom stažu i dostavi je Parlamentu Federacije BIH.

„Za koliko radnika je u proteklim godinama uvezan staž iz Proračuna Federacije BiH i u kojim su poduzećima zaposleni“, zapitao se Nakić te dodao da u nekim slučajevima Vlada Federacije BiH reagira promptno, dok u drugim radnici godinama bezuspješno traže da im se uveže staž, iako su i jedna i druga u većinskom vlasništvu Federacije BiH ili su u vlasništvu Javnih poduzeća čiji je vlasnik Federacija BiH.

Podsjećamo, skandalozan istup federalnog premijera Novalića u kojem je govorio o ekonomskoj i demografskoj dominaciji Bošnjaka, a koji je on objavio na svojoj službenoj Facebook stranici popraćen je također skandaloznim opisom.

“Sav dunjaluk po Božijem određenju pripada nama, ali na cijelom dunjaluku ćemo dijeliti kuće sa drugima.

Jedina kuća koja je samo naša i koju ne moramo dijeliti jeste Bosna. Moramo sačuvati ovu zemlju pod svaku cijenu”, napisao je Novalić tada na Facebooku.

/HMS/

guest
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Šaćir soros
Šaćir soros
8 mjeseci prije

Ovakve nedovršene tipove medju tzv partnerima hdz treba da cuvate..što bi Bosna bez ovakvih sibicara

Maxo
Maxo
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
8 mjeseci prije

Imaš ti rađe u svojim blok partnerima narenih 500 godina. Armatura vam je na izdisaju, macolu u ruke i delaj.

Anonimac
Anonimac
8 mjeseci prije

Kad si glup pa nisi skonto šta je rekao .Pa Novalić je sve pogrešno rekao .
Bolje da nisi ništa napisao samo se prosipaš.

EDO
EDO
8 mjeseci prije

I sta se opet cudite, ma jebe se njih za bih kako je mi gledamo, oni zele drzavu samo za sebe, svi vide a vi se cudite, djelovanje djelovanje i djelovanje na nacin da vodis racuna o sebi.

Maxo
Maxo
8 mjeseci prije

Hoće li ovaj generalni iz EP HB u pemziju konačno, da mi se kandidirati, a Poskoci ?

Anonimac
Anonimac
8 mjeseci prije

Moj Novalicu zapamti bih nikad nece bit samo muslimanska To zapamtite i ti ibakir i onaj fikus djaferovic i sejdo komsic

Maxo
Maxo
8 mjeseci prije

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, koristi u nastupu samo pojam Bosna ? Ova pojava sama za sebe – sve govori, koliko se voli cijela svoja zemlja !!!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Maxo
8 mjeseci prije

Hercegovina ne može biti dio Bosne .To su dva različita pojma .Hercegovina je kulturnija naprednija od Bosna Ni po čemu nisu slične
Veže ih samo slovo I u nazivu

RBiH
RBiH
8 mjeseci prije

Lik je populist, kao da ne shvatate take

Mile jeleosvetitelj
Mile jeleosvetitelj
8 mjeseci prije

Jarane, našlo neke žrtve rata u Kalinoviku.
Kažu da su to žrtve iz Srebrenice.
Ko ih je samo vodo do Kalinovika?

Kvico
Kvico
8 mjeseci prije

On samo govori ono što je slušaocima drago čut Samo me čudi da principjelni Sejdo nije reagovo?Biće da ne čuje na livo uvo.I oni nešto da Dodigu kažu!?

Mile jeleosvetitelj
Mile jeleosvetitelj
8 mjeseci prije

….zvani Ventilator

Klixovac
Klixovac
8 mjeseci prije

Sigmund Neumann zapisao je :”Istorija Srbije je beskrajna borba opterećena nasiljem bez granica, nepoznata među civilizovanim zemljama. U toj borbi u kojoj laž, prevara, izdaja i osveta, ubojstvo i zločin, bijaše priznato kao normalno pravilo, rasla je srpska generacija i čhhetništvo, istomišljenici generala mihajlovića, pa se tome bez muke može razjasniti politički banditizam koji karakteriše srpske upravljače, političke, vjerske i vojničke vođe.

Domicilni
Domicilni
8 mjeseci prije

Hakija je jedan. Svaka mu čast. Sad treba samo neko da prizna i markale od bošnja.

Domicilni
Domicilni
8 mjeseci prije

Koje bolesne izjave uhljupa koji ni masku ne zna staviti na glupu tintaru. Za lopovluk spreman ko i svaki bošnjo.