Published On: Sub, lis 11th, 2014

Izađite na izbore i ne dopustite da se Hrvate ukloni s političke scene

Pojedini analitičari idu toliko daleko da kažu kako su sutrašnji izbori posljednja prigoda za početak izgradnje normalne države BiH, ili pak onih koji prognoziraju da bi to mogao biti početak njezinog konačnog raspleta. Izbori će kod sva tri naroda i građana u svakom slučaju donijeti promjene, ali kao ni kod jednog drugoga oni ne bi mogli biti toliko dramatični u pogledu slabljenja njihove pozicije, koliko je to slučaj s Hrvatima. Stalne podjele, oni koji su spremni pristati na jeftine ponude da bi u vrijeme svog mandata prihvatili nemoralne ponude, su od Federacije BiH za Hrvate stvorile drugi geto, dok su u Republici Srpskoj odavno građani drugoga reda. Naime, jasne poruke kako se kani ponovno Hrvatima uzimati mjeru tko je prihvatljiviji dijelu političkog Sarajeva, ozbiljno su upozorenje o svojevrsnim pokušajima retrogradnih repriza koje su nam unazadile živote. Na to su čak upozorili, kako to dosljedno znaju i biskupi Biskupske konferencije BiH. Njihove rečenice su jasne i ciljaju jasnu metu – nepravdu koja se ponovno želi nanijeti Hrvatima.

Svi ravnopravni

– Za opstanak hrvatskoga naroda je neprihvatljiva i opasna sve bezočnije očitovana nakana da ga se ukloni s realne političke scene. Koliko je to štetno, i za ovo društvo u cjelini, pokazao je i zadnji četverogodišnji politički i gospodarski hod ne u prazno nego i unatrag. Zato su vrlo važne ljudske kvalitete i stručne sposobnosti te vjerodostojnost kandidata koji očekuju vaš glas, jer samo moralni, pravedni, sposobni i dosljedni političari mogu pomoći da hrvatski narod u svojim pravima i obvezama bude izjednačen s druga dva naroda a i, time, svi građani ove zemlje ravnopravni, istaknuli su šestorica bosanskohercegovačkih biskupa Vinko kardinal Puljić, nadbiskup metropolit od Vrhbosne, mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki i predsjednik Biskupske konferencije BiH, mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, mons. Tomo Vukšić, vojni biskup, te mons. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski i mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki. 
Biskupi su time jasno poručili što misle o posljednje četiri godine kada su Hrvati ‘uklonjeni s realne političke scene’. Biskupi su zbog toga posebno apelirali na vjernike – birače. Nema predaje, poručili su, i pozvali ih da glasuju jer njihova i sudbina njihove djece ovisi o sutrašnjem odzivu.

Birajte pozorno

– Upućujemo svim članovima svojih nad/biskupijskih zajednica u zemlji i inozemstvu pastirski poziv i poticaj na izlazak na izbore. Aktivno sudjelovanje na izborima jedno je od temeljnih građanskih prava, ali i dužnosti svakoga punoljetnog građanina jedne zemlje s demokratskim uređenjem, poručili su biskupi vjernicima pozivajući ih da ostanu bliski korijenima zemlje koju im je ‘Bog dao na brigu i uređenje’. Posebno važno je da birači odluče između stranaka i pojedinaca ‘što su pojedine političke stranke i njihovi predstavnici učinili za hrvatski narod, ali i za sve žitelje ove zemlje’. Među kriterijima koje su biskupi naveli je zalaganje za opće dobro, slobodu, pravo na dom, socijalnu pravdu, ali i jednakopravnost Hrvata katolika. 
- Ne dopustite da drugi vama manipuliraju! Prosudite zrelo i glasujte svjesno, poručili su biskupi.

vecernji.ba