Published On: Ned, stu 4th, 2018

IZABRANO NOVO HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U SRBIJI Hrvati u Srbiji izabrali novo vodstvo

Izbornoj listi „Hrvati zajedno“ čija je nositeljica psihologinja i aktivistica hrvatske zajednice Jasna Vojnić pripalo je u nedjelju svih 29 mjesta u novome, 4. sazivu Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV), zastupničkog tijela Hrvata u Srbiji.

Pobjeda te liste na izborima za HNV potvrđena je na elektorskoj skupštini, održanoj u Beogradu u organizaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Srbije.

U njezinu radu sudjelovala su 77 elektora, predstavnika hrvatske manjine koji su svaki osigurali najmanje 60 potpisa potpore svojih sunarodnjaka.

Od toga broja čak 74 zastupalo je listu „Hrvati zajedno“, koju su formirali Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV), nekoliko velikih hrvatskih udruga i ugledni pojedinci hrvatske zajednice.

„Ovo je točka na ‘i’ velike pobjede liste “Hrvati zajedno” koju je predvodio Demokratski savez Hrvata u Vojvodini! Unatoč organiziranim opstrukcijama, širenja defetizma i nepovoljnim političkim prilikama, dobro posloženi, posvećeni zajedništvu uspjeli smo dobiti povjerenje velikog broja građana. Ovom Skupštinom uspjeli smo sačuvati institucionalni okvir zajednice a time i budućnost Hrvata u Srbiji! Kvaliteta izabranih vijećnika čvrsta su garancija toga“, izjavio je poslije Skupštine predsjednik DSHV i voditelj izborne kampanje Tomislav Žigmanov.

Zadovoljstvo ishodom izborne skupštine iskazala je i nositeljica liste i kandidatkinja za predsjednicu HNV-a Jasna Vojnić.

„IV. saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća ima 29 novih vijećnika, pred kojima je velika zadaća – posvećeno pristupiti realizaciji naše platforme. Znajući za njihovu kvalitetu i dosadašnji doprinos vjerujem da ćemo zajedno radeći ostvarivati uspjehe na dobro cijeloj zajednici“, navela je Jasna Vojnić.

U svojemu nastupnom govoru pred elektorima u staroj dvorani Skupštine Srbije ona je istaknula da će „HNV ravnomjerno razvijati institucije u svim sredinama u kojima živi hrvatska manjina“.

„Vijeće mora biti spona s Crkvom, matičnom domovinom, većinskim narodom i svim drugim nacionalnim manjinama. Vijećnici i elektori novog saziva HNV-a moraju i dalje odražavati zajednicu čiji su članovi lojalni građani Republike Srbije koji u punoj snazi doprinose procesu europskih integracija. U konačnici, HNV mora nastojati stvoriti uvjete  da naše obitelji imaju razloga ostati živjeti ovdje“, poručila je ona.

Nakon što je na elektorskoj skupštini izabrano 29 vijećnika i potvrđen njihov mandat, oni imaju rok od 20 dana da održe konstituirajući sjednicu, imenuju predsjednika i formiraju izvršna tijela HNV-a.

HNV, sastavljen od 29 vijećnika, zastupničko je tijelo oko 58.000 Hrvata u Srbiji, u području obrazovanja, informiranja, kulture i službene uporabe materinskog jezika.

Dnevnik.ba