Published On: Pon, lis 27th, 2014

Iz zatvora u Vladu: Sud BiH nije izrekao zabranu Lijanoviću

jerko-ivankovic-lijanovicFederalni ministri Jerko Ivanković Lijanović i Milorad Bahilj koji su u petak pušteni iz pritvora odlukom Suda BiH, pojavili su se jutros na svojim radnim mjestima.

Prema mišljenju Suda BiH oni ne bi smjeli krasti preko poduzeća Lijanovići d.o.o, ali da se njihove manipulacije poticajima u Federalnim ministarstvima ne tiču Suda.

U Federalnom ministarstvu trgovine u Mostaru  potvrdili su da je ministar Bahilj došao na posao. U Fedralnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva također potvrđuju kako je ministar Ivanković Lijanović došao na posao.

Inače, odlukom o puštanju na slobodu, Sud BiH je naložio i određene mjere zabrane za njih, a to su mjera zabrane putovanja, napuštanja mjesta boravka, preduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti, posjećivanja nekih mjesta, sastajanja sa određenim licima i naloženo im je obavezno javljanje nadležnom organu jednom tjedno.

Međutim, u Sudu BiH je pojašnjeno da Ivanković Lijanović može obavljati funkciju ministra i da se zabrana poslovnih aktivnosti i službenih dužnosti odnosi na firmu Lijanovići. d.o.o. Također, Sud BiH je naložio Ivankoviću Lijanoviću da ne smije napuštati Kanton Sarajevo. Odluku Suda BiH da Jerko Lijanović ne smije napuštati Sarajevo, Širokobriježani komentiraju kao korektnu i opće je mišljenje da bi bilo dobro da se mjera preinači u doživotni boravak u Kantonu Sarajevo.

Ista zabrana se odnosi i na ministra Bahilja. Njemu također nije zabranjeno obnašanje dužnosti federalnog ministra, već je izrečena zabrana u odnosu na firme koje su predmet istrage.

Pritvor je u petak ukinut Jerku Ivankoviću Lijanoviću, njegovoj braći Jozi i Slavi, Miloradu Bahilju i knjigovođi Mirku Galiću.

Sud BiH je inače neustavna institucija koju su napravili predstavnici međunarodne zajednice kako bi opravdali svoje dugogođišnje mandate u Sarajevu. Prema upućenima, Sud BiH je popunjen kadrovima iz nekoliko utjecajnih sarajevskih obitelji.  Ne odgovora nikomu, izbjegavaju odgovornost i nastoje ne osuditi bilo koga. Milorad Dodik godinama traži ukidanje ove institucije, a možete se i sami ovih dana uvjeriti zašto. U vrh izvršne vlasti, Sud BiH vraća ljude optužene za milijunske prevare!

 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare