IZ u BiH osudila napad na Al-Aksu: Pozivamo UN da zaustavi civilizacijsku sramotu

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osudila je napad na džamiju Al-Aksa u Al-Qudsu/Jeruzalemu, kao i nasilje koje se desetljećima provodi nad palestinskim narodom, priopćila je MINA.

“Svijet već dugi niz desetljeća šutke gleda na otimanje palestinske zemlje, uništavanje materijalnih dobara i progon, ugnjetavanje i ubijanje palestinskog naroda koje sprovode vlasti države Izrael. Ono što nazivamo ‘civiliziranim svijetom’, ne samo da ne čini ništa da se to zaustavi, a tlačitelji privedu pravdi, već često ne izriče niti osude tih postupaka”, kaže se u priopćenju Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Podsjeća se, također, da se palestinski narod uništava, da se grubo krše sva njegova prava i da se tiranske vlasti toleriraju i štite od međunarodnih sudova i sankcija, puštajući ih da čine šta im je volja.

“Prizori koje ovih dana gledamo iz Jeruzalema i iz džamije Al-Aksa, treće svete džamije u islamu, užasavajući su i unose ogorčenje u srca muslimana. Gorčinu dodatno povećava činjenica da se to dešava u mjesecu ramazanu, kada su muslimani posvećeni ibadetu, kad danju poste, a noći provode u molitvi i učenju Kur’ana. Napadati takve ljude šaljući na njih do zuba naoružanu vojsku da ih napada, tuče, zatvara i na njih baca suzavac, nije samo barbarski čin, već nešto apsolutno neprihvatljivo, što se moralo promptno zaustaviti”, piše u priopćenju.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini snažno osuđuje nasilje koje se vrši nad palestinskim narodom i svetinjama u Al-Qudsu/Jeruzalemu i poziva na mir u Svetoj zemlji.

“Ujedno pozivamo i Ujedinjene nacije da se pokrenu i zaustave tu civilizacijsku sramotu. Molimo Dragog Boga i apeliramo na slobodni svijet da palestinski narod uzmu u svoju zaštitu, a njihove tlačitelje obuzdaju i izvedu ih pred lice pravde”, dodaje se u priopćenju Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Crno tržište

”Od izuzetnog je značaja da građani BiH znaju prepoznati kada se radi o prodaju akciznih proizvoda na ‘crnom tržištu”’ – navode iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO).

 

Stop švercu

U periodu od 10. travnja do 10. svibnja ove godine Uprava za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNO BiH) provodi kampanju ”Stop švercu 2023”, a cilj je podizanje svijesti građana i dodatna edukacija o akcizama.

Akcize su posebni porezi, koji se uz PDV, plaćaju na određene vrste proizvoda u BiH. Tako se posebni porezi ili akcize plaćaju na naftu i naftne derivate, duhan i duhanske prerađevine, alkohol i alkoholna pića, pivo, vino, bezalkoholna pića i kafu.

Crno tržište

Prihodi od akciza su izuzetno značajni u ukupno prikupljenim prihodima od neizravnih poreza. Samo u 2022. godine po osnovu prihoda od akciza prikupljeno je 1,6 milijardi KM. Ova sredstva najvećim dijelom se koriste za financiranje proračuna na svim razinama vlasti, prije svega za plaće u školstvu, zdravstvu, policiji, državnoj upravi. Pored toga sredstvima od akciza financiraju se i razna socijalna davanja, ali i mirovine.

”Zato je od izuzetnog značaja da građani BiH znaju prepoznati kada se radi o prodaju akciznih proizvoda na ‘crnom tržištu”’ – navode iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UIO).

Kada je riječ o cigaretama, alkoholnim pićima i kafi, ovi proizvodi moraju biti obilježeni akciznim markicama UNO, jer su jedino tako obilježeni ovi proizvodi legalno u prodaji u BiH. Nafta i naftni derivati se jedino mogu legalno kupiti na benzinskim crpkama.

Prijave

Iz Uprave pozivaju građane BiH da dostave svaku informaciju o nelegalnoj prodaji akciznih proizvoda Upravi za neizravno oporezivanje. Informacija se može dostaviti putem otvorene linije čiji je broj 080 02 06 07 ili putem viber broja 065 355 155 na koji se može poslati lokacija gdje se akcizna roba prodaje suprotno zakonskim propisima. Svi pozivi su besplatni i anonimni.

Kada se informacija dostavlja u UNO, pojašnjavaju iz UNO-a, vrlo je važno da bude što više konkretnih detalja kako bi službenici Uprave mogli brzo poduzeti aktivnosti na terenu.

Brojne aktivnosti službenika UNO na terenu rezultirale su činjenicom da je vrijednost oduzetog duhana i cigareta u prethodne tri godine više od 10 milijuna KM. Smanjenje ”crnog tržišta” duhana u BiH vidljivo je i kroz rast broja izdanih akciznih markica za obilježavanje cigareta.

U 2022. godini je UIO izdala 33 posto više akciznih markica za obilježavanje cigareta u odnosu na 2021. godinu. Rast broja izdanih akciznih markica nastavlja se i u 2023. godini.