Izricanje prvostupanjske presude Enveru Buzi, bivšem zapovjedniku Samostalnog prozorskog bataljuna tzv. Armije BiH optuženom za ratni zločin počinjen u mjestu Uzdol pomjereno je za 30. rujna. Prvostupanjska presuda u tom predmetu trebala je biti izrečena 27. rujna, ali iz Državnog suda su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) naveli kako je izricanje […]

" />
Published On: Uto, ruj 24th, 2019

“IZ TEHNIČKIH RAZLOGA” Izricanje presude Enveru Buzi za zločin u Uzdolu pomjereno za 30. rujna

Izricanje prvostupanjske presude Enveru Buzi, bivšem zapovjedniku Samostalnog prozorskog bataljuna tzv. Armije BiH optuženom za ratni zločin počinjen u mjestu Uzdol pomjereno je za 30. rujna.

Prvostupanjska presuda u tom predmetu trebala je biti izrečena 27. rujna, ali iz Državnog suda su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) naveli kako je izricanje presude pomjereno “iz tehničkih razloga”.

Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljuna Prozor su 14. rujna 1993. napali selo Uzdol, i u zaseocima Križ, Zelenike i Raiči na okrutan i svirep način ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Buzi je, kao zapovjedniku Samostalnog bataljuna Prozor tzv. ABiH, na teret stavljeno da je propustio poduzeti mjere da počinitelji budu kažnjeni. Suđenje u tom predmetu počelo je u studenom 2016. godine./HMS/